Merkez'de aday enflasyonu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Aralık 2010 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİLEK GÜNGÖR

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın emeklilik günleri yaklaştıkça kulisler hareketlendi. Her bürokrat hakkında "Başkan adayı" söylentisi çıkıyor ya da çıkartılıyor. Adı geçenler arasında İş Bankası Genel Müdürü Özince bile var. Ancak sürpriz isim olma olasılığı da var

Merkez Bankası'nın prestijli başkanlık koltuğu için hem ekonomi bürokrasisi hem de iş dünyası harekete geçti. Başkan Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan'da sona eriyor. Yılmaz'ın yeniden aynı göreve atanma ihtimalinin düşük olması nedeniyle başkanlık kulisleri 5 ay önceden başlamış durumda. Merkez Bankası başkanlığı için tam bir aday enflasyonu yaşanıyor. Başkanlık için adı geçenlerde var adını ortaya bilerek attıranlar da. Başkanlık için Merkez Bankası Başkan Yardımcıları'ndan Erdem Başçı ve İbrahim Turhan'ın yanısıra ekonomi bürokrasisinden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, BDDK Başkan Yardımcısı Ahmet Şirin'in adı geçiyor.

MERKEZ İÇİNDEN Mİ OLACAK?

Merkez Bankası'na atanacak ismin banka içinden mi yoksa dışından mı olacağı henüz netleşmiş değil ama favori adaylar olarak banka içindeki başkan yardımcıları gösteriliyor. Hafta sonu yaptığı açıklamadan sonra faizler inen Erdem Başçı'nın bir adım öne geçtiği konuşulsa da son kararların etkilerine bakılacağı belirtiliyor. Daha önce Merkez Bankası başkanlığı için kararnamesi Köşk'e gönderilen ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmayan Başçı, 7 yıldır Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Başkan Yardımcılarından İbrahim Turhan'ın da ismi başkanlık için sık sık ekonomi kulislerinde dolaşıyor. Nisan 2004'te Banka Meclisi üyeliğine, Haziran 2006'da Para Politikası Kurulu üyeliğine seçilen Turhan, daha sonra başkan yardımcılığı görevine getirilmişti. Kulislerde bankanın içinden bir ismin başkanlık koltuğuna oturmasının daha kuvvetli bir olasılık olduğu konuşuluyor. Ancak sürpriz bir ismin gelme olasılığı da gözardı edilmiyor.

'Özince' diyen bile var

MERKEZ Bankası başkanlığı ile sadece ekonomi bürokrasisi değil iş dünyası da yakından ilgileniyor. İş dünyası kulislerinde başkanlık için dışarıdan bir atamanın yapılma ihtimali dillendiriliyor. Bu durumda da Ankara'da bürokrasiyi yakından tanıyan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ismini telaffuz edenler dahi var.

Her koltuk için adı geçenler

KULİSLERDE her boşalan koltuk için adı geçen iki isim bu kez Merkez Bankası başkanlığı için de sık sık konuşulan adaylar arasında. Bunlardan birisi Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar diğeri de Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı. Çanakçı 7 yıldır Hazine'de. Kulislerde Çanakçı'nın artık Hazine'de sıkıldığı bu nedenle yerini değiştirmek istediği konuşuluyor. Çağlar da 7 yıldır Genel Müdürlük yapıyor.

BDDK'dan transfer olur mu?

BAŞKANLIK için BDDK'dan da iki ismin adı geçiyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin 2003 aralık ayından bu yana BDDK başkanlığını yürütüyor. Önce eski başkan Engin Akçakoca'nın görev süresini dolduran Bilgin'in ataması 2006'da yeniden yapıldı. 6 yıl sonra yani 2012'de BDDK'daki görev süresi dolacak. Kriz döneminde aldığı önlemler ile öne çıkan Bilgin hükümetin yakından tanıdığı bir isim. BDDK'ya atanmadan önce Halk Bankası Genel Müdürlüğü ve kısa bir dönemde TMSF başkanlığı yaptı. Ekonomi yönetimi ile ilgili her atama döneminde adı geçen bir başka isim de Ahmet Şirin. BDDK'da ikinci başkanlık görevini yapan Şirin, Maliye Teftiş Kurulu kökenli. Şirin 2003'te Başbakanlık'ta müsteşar yardımcılığı görevindeydi. Bu nedenle, hükümete yakın isimlerden biri olarak gösteriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber