Polis ?yaralayayım' derken öldürmüş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2010 08:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

?Dur'madığı gerekçesiyle Çağdaş Gemik'i öldürmekten 16 yıl 8 ay hapis verilen polis memuru Mehmet Ergin'in cezası Yargıtay'ca bozuldu. Ergin'in ateş ederken hayati bölgeleri hedef almadığına hükmedildi

Mehmet Ergin - Çağdaş Gemik

Antalya'da polis memuru Mehmet Ergin, 27 Ekim 2008'de Yeşildere Mahallesi'nde devriye görevi sırasında motosikletli Çağdaş Gemik'e (18) şüphe üzerine ?dur? ihtarında bulundu. Ergin, kaçmak isteyen Gemik'e ateş açarak ölümüne neden oldu. Ergin hakkında Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce ?Olası kastla insan öldürme? suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu kararı bozdu.

?Gerek yoktu'

Bozma ilamında, motosiklette yolcu olarak bulunan Gemik'in arkadaşının da yakalandığı, bu nedenle maktulün açık kimlik ve adres bilgilerine her an ulaşılabilmesi olanağının bulunduğu ve kaçtığı motosikletin plakasının da okunabilir durumda olduğu hatırlatıldı.

Daire, Gemik'in kaçış istikametine doğru ilerideki bir noktada telsiz irtibatıyla durdurulabilme olasılığının bulunduğu ve sanık Ergin'in kullandığı motosikletin teknik özellikleri itibariyle Gemik'in motosikletinden üstün olması nedeniyle takiple yakalanmasının mümkün olduğuna hükmetti.

Kararda, polis memurunun silah kullanmasını gerektiren bir durum bulunmadığı, ancak Gemik'i durdurmak için iki el ateş ettiği ifade edildi.

?Hedef hayati değil'

Bozma ilamında, ?Maktulün açılan ateş sonucu yaralanarak hayatını kaybettiği, olayda hayati bölgeler hedef alınarak ateş edildiğini gösteren kesin ve yeterli kanıt bulunmadığının anlaşıldığı halde, suç niteliğinde yanılgıya düşülerek, olası kastla insan öldürme suçundan hüküm kurulması yasaya aykırıdır? denildi.

Daha az ceza alacak

Bozma kararıyla 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Ergin'in, daha az cezayı öngören yasa maddesiyle cezalandırılması öngörülüyor. Bozma kararında yer alan, ?kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak? suçunda 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

?Bu bir ilk'

Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş, Yargıtay'ın direkt ölümün meydana geldiği bu tür bir olayda ilk kez yaralamayı öngören bir maddeyle hüküm kurduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:

?Yargıtay, polis memuruna verilen cezayı yarı yarıya düşürmek için madde aramış. Uygulanmasını istediği maddeye göre gerçekleşecek bir olayda, önce yaralama olacak, sanığın kastı yaralamaya yönelik kast olacak, tedavi süreci geçecek ve mağdurun ölmesi gerekecek. Bu maddeye göre sanığın kastının öldürmeye yönelik olmaması gerekiyor. Uygulanması istenen madde budur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber