10 bin İlahiyat Ön Lisans Programı diplomasına 'şerh' konacak

Haber Giriş : 24 Mart 2005 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Ön Lisans Programı diplomalarına 'sınırlama' getirilmesi tepki toplarken, Prof. Dr. Nazmi Ulutak mezun olan 10 bin öğrencinin diplomasına da şerh konulacağını açıkladı.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmi Ulutak, fakülteye bağlı İlahiyat Ön Lisans Programı'ndan mezun olan 10 bin öğrenciden, diplomalarını, "Diyanet İşleri Teşkilatı'nda veya din hizmetleri sınıfında çalışanlar için geçerlidir. Başka amaçla kullanılamaz" şeklinde şerh koymak için iade etmelerini istedi. Bu karara tepki gösteren Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, hukuki sürecin daha bitmediğini belirterek, "Hakları kısıtlayan böyle bir uygulamayı üniversiteler uygulamakta bu kadar hevesli olmamalı" dedi.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İlahiyat Önlisans Programı'ndan mezun olan öğrencilerin diplomalarına "Diyanet İşleri Teşkilatı'nda veya din hizmetleri sınıfında çalışanlar için geçerlidir. Başka amaçla kullanılamaz" şeklinde şerh koyma uygulamasına geçmiş yıllarda başlamıştı. Bunun üzerine öğrenciler, kararın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak Eskişehir İdare Mahkemesi'ne dava açmış, mahkeme, 26 Mart 2004 tarihli kararında üniversitenin bu eylemini hukuka aykırı bularak iptal etmişti.

'Diplomaları iade edin'

Ancak üniversite, yerel mahkemenin bu kararına itiraz ederek Danıştay'a temyiz davası açtı. Danıştay 8. Dairesi, 18 Şubat 2005 tarihinde verdiği kararla, yerel mahkemenin öğrenciler lehine verdiği kararı bozarak üniversiteyi haklı buldu. Dava Danıştay'da devam ederken yerel mahkemenin kararını uygulayan üniversite, bu dava sürecinde diplomalara şerh koyma uygulamasına son verdi.

Danıştay 8. Dairesi'nin bozma kararından sonra üniversite, tekrar şerh uygulamasına döndü. Öğrenciler, bu karara itiraz etmeye hazırlanırken, üniversite ilginç bir karar daha aldı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmi Ulutak, yeni mezunların yanısıra diplomalarını dava sürecinde şerhsiz olarak alan yaklaşık 10 bin öğrenciye yazı göndererek diplomalarını 27 Nisan 2005 tarihine kadar iade etmelerini istedi. Ulutak, yazıda, diplomalara Danıştay kararı doğrultusunda şerh konacağını, aksi halde yasal girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

Hukuki süreç bitmedi

Diyanet-Sen Genel Başkanı Av. Ahmet Yıldız ise yaptığı açıklamada, fakültenin öğrenci aleyhine olan böyle bir uygulamayı bu kadar büyük bir istekle uygulamaya sokmaya çalışmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Yıldız, hukuki sürecin daha bitmediğine işaret ederek, "Bunun temyiz süreci, AİHM süreci var. Fakülte neden bu kadar acele etmektedir. Hakları kısıtlayan böyle bir uygulamayı üniversiteler uygulamakta bu kadar hevesli olmamalı" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber