10 bin okula kütüphane kurulacak

Haber Giriş : 24 Mart 2005 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'deki 10 bin ilköğretim okulunu ve liseyi kitapla buluşturacak yeni bir projeye imza atıyor. Kararı yayın dünyası destekliyor.

Hem okuma alışkanlığını yaygınlaştırmayı hem de Türk kültürü, tarihi, edebiyatı ve sanatını gençlere tanıtmayı amaçlayan bakanlık, bin farklı kitabı 10'ar bin adet basarak Türkiye genelindeki 10 bin okula göndermeyi hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesine Milli Eğitim Bakanlığı da bütün okullarda kütüphane kurarak destek vermeyi taahhüt etti. Yaklaşık iki yıl sürecek proje tamamlandığında, yerli ve yabancı yazarların kitapları, Edirne'den Hakkari'ye kadar bütün okulların kütüphanelerinde yerini almış olacak. Kütüphaneleri toplumun merkezine taşımayı ve kitap sevgisini yaygınlaştırmayı amaçlayan yeni bakan Atilla Koç, böylece ilk somut adımını atmış olacak.

Yayın piyasasının düzenini bozmamaya özen gösterecek olan bakanlık, kitap seçimi için de şimdiye kadar denenmeyen bir metodu uygulamaya koyacak. Türkiye'deki tanınmış bütün yazar ve yayınevlerine bir mektup gönderilerek okul kütüphanelerinde görmek istedikleri kitapların listesini çıkarmaları istenecek. Yazar ve yayınevi bu listeye kendi kitabını yazabileceği gibi başka yazarların kitaplarına da yer verebilecek. Bakanlık, belirlenen kitapların ait olduğu yayınevi ile anlaşarak, kitapları yayınevinden maliyetine satın alıp dağıtımını yapacak. Kültür Bakanlığı, 50 trilyon liraya mal olacak bu projenin İstanbul, Ankara ve İzmir ayağını yayıncı, özel sektör ve kamu kurumlarından bulduğu sponsorla tamamlayacak. Şimdiden pek çok kuruluşun sponsor olmak için bakanlıkla temas halinde bulunduğu belirtiliyor.

Bakanlığın ?10 bin okula 10 bin kitap? projesine pek çok yayınevi de destek veriyor. Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal, projeyi olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyor. Hemen her gün farklı illerdeki öğrencilerden ?Kitap istiyoruz' şeklinde mektup aldıklarını söyleyen Celal, ?Öğrencilerin müthiş bir kitap okuma sevgisi var. Kitap okuma alışkanlığı da zaten okuyarak kazanılır. Burada en büyük sorun, sanırım kitap seçiminde olacak. Kitaplar ?100 Temel Eser'de yapıldığı gibi demokratik bir seçimle yapılırsa bu da ortadan kalkar.? dedi.

YAYIN DÜNYASI DESTEKLİYOR

Feridun Andaç (Dünya Kitapları)


?Kitabın okullara girmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. ?Devlet bir şey yapıyor' diye buna köstek olmamak lazım. Gerçi Türk toplumu, sağcısı ile solcusu ile karşı olmak için kodlanmıştır; ancak ben, ?Bir görelim ondan sonra fikrimizi söyleyelim'den yanayım. Bakanlık yıllardır kütüphanelere ya kitap almıyor ya da az alıyor. Yayıncılarla işbirliği yapmıyor. Bu proje ise sürekliliği olmayan bir şey gibi geliyor bana. Umarım ?100 Temel Eser'de yaşandığı gibi bir tartışma da olmaz. Ama bunu yayınevlerine soluk aldıracak bir proje olarak görmüyorum, kültürel bir yatırım sadece. Benim MEB'e bir önerim var. Hazır böyle bir proje varken kötü baskılı kitaplar yayınlamaktan vazgeçsin. Madem iki bakanlık el ele verdi, okul kütüphanelerine olduğu gibi devlet kütüphanelerine de kitap girsin. Anadolu'daki kitabevleri geliştirilsin, desteklensin. Okullara kitap girmesi tek çözüm değil. Anadolu'da kitabevi diye bir kavram yok. Umarım bu proje kâğıt üzerinde kalmaz.?

Osman Okçu (Timaş Yayınları)

?Kesinlikle olumlu bir adım. Kitap okuma alışkanlığını kazandırması için bu projeyi çok faydalı buluyorum. Türkiye'de 1 YTL'nin hesabını yapan binlerce öğrenci var. Kitap projesinin kısa vadede kitapçıları olumsuz etkileyeceği düşünülse de öyle olmayacak sanırım, orta vadede bunun yaranını Türk toplumu görecektir. Mesela ?100 Temel Eser' listesinin kitap satışlarına çok ciddi katkısı oldu. Hangi yolla olursa olsun, Türk halkının kitapla haşır neşir olması gerekir. Bakanlığın, yazar portföyünü mutlaka çeşitlendirmesi lazım.?

Celal Üster (Can Yayınları)

?Eğer bu proje nesnel bir biçimde, yani doğru- dürüst uygulanabilirse çok yararlı olur. Kitap alamayan, kitaba ulaşma imkanı olmayan ya da kitap okuma alışkanlığı bulunmayan pek çok öğrenciye yeni bir kapı aralar. Ancak sadece kitapları basarak ve okullara göndererek bu iş olmaz. Bir yaklaşımı ortaya koymam lazım. Devlet, bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyor ve başarılı olmak istiyorsa, şimdiye kadar uyguladığı kitap ve edebiyat politikasını gözden geçirmelidir. Hatta bunun tam tersi bir politikanın uygulamaya konulması lazım.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber