Kılıçdaroğlu'nun 'Devlete bir 100 bin kişi daha alın' önerisine cevap

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2011 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ?Devlete bir 100 bin kişi daha alın? önerisine, ?Özel sektör 1 yılda 1 milyon kişiyi işe aldı. Devletin 100 bin kişi daha alması ne yazar. İşsizlik özel sektör istihdamıyla çözülür? dedi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010 yılının özellikle gelişmiş ülkelerde büyük problemlerin, sıkıntıların yaşandığı bir yıl iken Türkiye'de güven ve istikrar ortamında, büyümenin, istihdamın sağlandığı ve refahın ciddi ölçüde arttığı bir yıl olduğunu bildirdi. 2011 yılının ise yine gelişmiş ekonomilerde risklerin arttığı bir yıl olacağına dikkat çeken Babacan, ?Türkiye, bu riskli ortamda, güven ve istikrar ortamını koruyarak, makul oranda büyümeyi, istihdamı sağlayacak bir ülke olacak? diye konuştu.

Özel sektör önemli

Özel sektör istihdam etmedikten sonra işsizlik sorununu çözmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Babacan, ?İstihdam nasıl olacak? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ?Sen devletsin al' diyor. Takılmış 1970'lere, 1980'lere. Devlete her yıl 100 bin kişi alıyorsunuz bir 100 bin kişi daha alsanız ne yazar. Bizim özel sektörümüz 1 yılda 1 milyonun üzerinde istihdam sağladı? dedi.

Türkiye'de 2009 yılından itibaren mali disipline önem verdiklerini ve kamu maliyesini çok sıkı uyguladıklarını, bütçe açığını azalttıklarını, borç stoğunu kontrol altında tuttuklarını anlatan Babacan, yıl sonu itibariyle toplam kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 41 küsüre ineceğini ve Türkiye'nin Avrupa'da milli gelire oranla borcunu düşüren tek ülke olduğunu söyledi.

Cari açığa dikkat

Şu anda Türkiye için enflasyon riskinin çok ciddi oranlarda olmadığına, asıl dikkat ettikleri konunun cari denge olduğuna işaret eden Babacan, şöyle devam etti: ?Yüzde 5-6 cari açık tamam ama yüzde 25'in üzerinde bir kredi genişlemesi olursa, 125 milyar liranın üzerinde bir kredi genişlemesi olursa, cari açığı yüzde 5-6'dan daha yükseğe taşıma riski var. Dikkatli olalım 2011'de. Bütün bu tedbirlerin arkasında cari dengeyi belli noktalarda tutma gayreti var ama bunla ilgili rakamsal bir hedefimiz yok. Çünkü cari açıkla ilgili kontrolümüzde olan konular var, olmayan konular var. Dolayısıyla böyle bir hedef koyup, tutturmaya çalışmak, doğru bir yaklaşım değil. Cari açık konusunda istikrar adına gerekirse en sert tedbirleri almaktan kaçınmayız. Merkez Bankası zaten daha önce sinyallerini verdi. Ocak ayı içinde yine bazı kararlar alacaklar.?

2011'de dikkatli olmalıyız

Babacan, 2011'in çok dikkat edilmesi gereken bir yıl olduğunu da belirterek, ?2010'da büyüme yüzde 6.8 dedik. Ama bunun üzerinde bir şey olacak inşallah yani altına düşme ihtimali çok çok zayıf. 2011'de ise Çok dikkat etmemiz lazım. Ekonomi yönetiminde en büyük tehlike beklentiyi yükseltip, bazı hayaller oluşturup, ondan sonra o hayallere ulaşamamak. En büyük tehlike bu? diye konuştu.

Torba Yasa'yla ilgili soru üzerine de Babacan, yasanın en önemli konusunun yeniden yapılandırma meselesi olduğunu, istihdamla, Devlet Personel Rejimi ile ve kurumların sıkışan pek çok konusunun yasanın içinde yer aldığını anlattı. Babacan, ?Bu hem geniş bir kitlenin, vatandaşların önünü açacak, onları rahatlatacak bir yasa, hem de kamuya devlete belirli bir miktarda gelir getirecek bir yasa? diye konuştu.

İki dönem Merkez Bankası başkanlığı için engel yok

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevcut Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın nisan ayında görev süresinin dolması nedeni ile şimdiden başlayan başkan adayları tartışmasına, ?Türkiye'de Merkez Bankası'na aynı başkanın yeniden atanmasının önünde hiçbir hukuki engel yok. Durmuş Bey'in (Yılmaz) yaş sınırı var. O oraya takılıyor. Eğer yaşı müsait başkan olursa, herkes memnun olursa, 2 kere olur, 3 kere olur onun önü açık? dedi.

İstanbul'un 2010 enflasyonu yüzde 10.29

İSTANBUL Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlar 2010 yılında ortalama yüzde 10.29, toptan fiyatlar da yüzde 9.77 arttı. İTO'dan yapılan açıklamaya göre, 2010 Kasım ayında yüzde 0.34 artış izlenen 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, aralık ayında da yüzde 0.20 düşüş gösterdi. Aralık ayları itibariyle söz konusu endeks 2008 yılında yüzde 1.11 azalış, 2009 yılında ise yüzde 0.69 artış göstermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber