Düzenli egzersiz hastalıktan koruyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Ocak 2011 21:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kış hastalıklarından korunmanın en iyi yolunun 20 dakikalık spor olduğu kanıtlandı. Düzenli egzersiz yapanlar larenjit, farenjit, nezle gibi hastalıklara az yakalanıyor ve kolay atlatıyor

British Journal of Sport Medicine adlı dergide yayımlanan araştırma, nezle, larenjit ve bronşitten korunmanın en iyi yolunun spor olduğunu gösterdi. Bunun için rekor kırmaya gerek de yok. Terlemenizi sağlayacak 20 dakikalık egzersizler bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Fiziki aktivite, bünyenin savunma sistemi üzerine direkt etki yapıyor. Araştırmanın sonucuna göre spor yapanlar bu hastalıklara yarı yarıya az yakalanıyorlar. Spora rağmen hastalıkla karşılaşanlar ise hastalığı yüzde 40 oranında daha hafif yaşıyor ve kolay atlatıyor. Türk doktorlar da araştırmanın sonuçlarını destekliyor.

TERLEMEK ŞART

Düzenli sporun bedeni fiziksel, kimyasal ve duygusal travmalara karşı dayanıklı hale getirdiğini belirten Türkiye Futbol Federasyonu Dopingle Mücadele Kurulu Genel Sekreteri Dr. Eren Eroğlu şunları söylüyor: "Beden için etkili ve faydalı sporun dozu, en az haftanın dört günü ve yarım saat süreyle dayanabildiğiniz kadar yapmaktır. Sağlığı riske sokmadan ama bedeni zorlamak önemlidir. Bir miktar zorlanma olmazsa iyiyi doğru gelişme de olmayacaktır." Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilimdalı Başkanı Uzm. Dr. Özgür Kasımay ise spor yapmak için mutlaka spor salonlarına gitmeye gerek olmadığını, köpek gezdirmenin bile son derece yararlı olabileceğini vurguluyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen de düzenli sporun kendini iyi hissetme duygularını yükselten endorfin (mutluluk hormonu) salınımını da artırdığına dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber