İki Bakanlık arasından, 'yemekhaneleri kim denetlecek?' krizi

Haber Giriş : 25 Mart 2005 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıdaların üretimi, tüketimi, satışı ve her türlü denetim görevini Sağlık Bakanlığı'ndan devralan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Sağlık Bakanlığı yemekhanesini denetlemesi krize neden oldu.

5179 Sayılı Gıda Kanunu ile gıdaların üretim, tüketim izni ve her türlü denetim görevini Sağlık Bakanlığı'ndan devralan Tarım Bakanlığı, "Herkes önce kendi kapısının önünü süpürsün" anlayışı ile özel işletmelerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarını da denetleme programına aldı. Tarım Bakanlığı kamu kurum ve kuruluşlarının denetimine, öncelikle başta Tarım Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'na bağlı kuruluşların yemekhanelerini basın kuruluşları ile birlikte denetleyerek başladı. Tarım Bakanlığı denetimlerine Sağlık Bakanlığı'nda devam etmek istedi, ancak bu denetim iki Bakanlık bürokratları arasında krize neden oldu. Denetimlerde Sağlık Bakanlığı yemekhanesinin gerekli hijyen şartlara uymaması, özellikle de ekmek dolabından çizme gibi eşyaların çıkması üzerine, Sağlık Bakanlığı bürokratları Tarım Bakanlığı'nı şov yapmakla suçladı. Sağlık Bakanlığı bürokratları, Tarım Bakanlığı üst düzey bürokratlarını "Denetimlere televizyon kanallarını çağırmak ve medyaya şov yapmakla" suçladı.

Tarım Bakanlığı bürokratları ise denetimlere öncelikle kendi yemekhanelerinden başlandığını ve bunun da kamuoyuna açık olması için televizyoncular eşliğinde yapıldığını hatırlattı. Olayın yaşandığı gün Sağlık Bakanlığı yemekhane denetiminin televizyon kanalında yayınlanmasının bürokratlar arasındaki gerginliği artırması üzerine araya Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ girdi. Her iki Bakanın da bürokratlarına "sakin olun" talimatı üzerine gerginlik sona erdi. Ankara Tarım İl Müdürü Ali Karaca, İHA muhabirine Sağlık Bakanlığı yemekhanesi denetiminden sonra yaşanan krizi değerlendirdi. Tarım Bakanlığı olarak görevi Sağlık Bakanlığı'ndan devraldıktan sonra aralıksız sürdürdüklerini ve tüm denetimlerine isteyen basın kuruluşlarına açık olduğunu belirten Karaca, kamu kurum ve kuruluşların denetiminin de bunun içinde olduğunu söyledi. Karaca, Başbakanlık ve diğer Bakanlıklar olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yemekhanelerini denetleyeceklerini, ancak yaşanan kriz nedeniyle şimdilik basına kapattıklarını dile getirdi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber