İnceleme-soruşturma olurları hakkında MEB görüşü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 11:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 06/08/2010 tarih ve 32868 sayılı ?İnceleme-Soruşturma Olurları? konulu yazıları ile İl Milli Eğitim Müdürlerinin inceleme ve soruşturma olurlarına açıklık getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 06/08/2010 tarih ve 32868 sayılı yazısı.

MEB Hukuk Müşavirliğinin dayanak olarak gösterdiği yazıları inceledim. Ancak herhangi bir ilişki kuramadım.

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'na göre, İl ve İlçelerdeki soruşturma ve İncelemelerde İlde Vali İlçede ise Kaymakamların yetkisindedir.

Görüş yazısındaki ilgi (b) MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliği iken yazının içeriğinde sicil amirlerinden bahsetmektedir. Yazının devamındaki ilgi (c) deki hüküm: "Ancak, bölge müdürlüklerinde bölge müdürleri il ve ilçe teşkilatında görevli memurlar ile il idare şube başkanları ve ilçe idare şube başkanları hakkında, il idare şube başkanları ise ilçe idare şube başkanları ve ilçe teşkilatında görevli memurlar hakkında doğrudan disiplin cezası verme yetkisine sahiptir. " Denilmektedir. Bu hükme dayanarak, inceleme ve soruşturma görevlerinin doğrudan il idare şube başkanları tarafından verilir sonucuna ulaşmak doğrusu imkânsız görünüyor.

Ayrıca İlgi (c) deki yönetmeliğin 17. Maddesinde: "Madde 17 - Disiplin Amiri olarak tespit edilmeyen sicil amirleri sicil yönünden kendilerine bağlı memurların disipline aykırı davranışları hakkında varsa sıralı üst sicil amirleri yoluyla, yoksa doğrudan ilgili disiplin amirlerine başvurabilirler.

Disiplin amirleri başvurular hakkında gerekli soruşturmayı yaptırıp sonucuna göre hareket ederler. " hükmü ile yukarıdaki hüküm çelişmektedir. Şöyle ki: İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün disiplin Amiri kaymakam ve üst disiplin amiri ise validir.

İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün sicil amiri kaymakam ikinci sicil amiri ise il milli eğitim müdürüdür. Örneğimizde olduğu gibi il milli eğitim müdürü ilçe milli eğitim müdürünün disiplin amiri değildir, sicil amiri olduğu için ilçe milli eğitim müdürü hakkındaki disipline konu işleri valiye ya da kaymakama bildirmekle yetkilidir. Yazıda gördüğüm çelişkiyi paylaşmak istedim.

Rahmi YAMAN

Müfettişler Derneği Bşk. Yrd.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber