Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı başladı

Haber Giriş : 25 Mart 2005 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne tam üyelik için gerekli olan müktesebat ile ekonomik ve sosyal uyum konularının Türkiye'nin en önemli gündem maddesini oluşturduğunu bildirdi. Erdoğan, Ankara Antlaşması ile ilgili uyum protokolünün imzalanması konusundaki mektup teatisi sürecinin başladığına da işaret ederek, "Şu an AB'den mektubu bekliyoruz" dedi.
Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK), 17 aylık bir sürenin ardından bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Yeni Başbakanlık Binası'nda saat 14.30'da başlayan toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, AB Genel Sekreteri Murat Sungar ve ilgili bürokratlar ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, TESK Genel Başkanı Derviş Günday, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ve Türkiye-AB Karma İstişare Komisyonu üyeleri katılDI. Bu arada ESK'nın önceki toplantısına davet edilen TÜSİAD'ın bu toplantıya temsilci göndermediği gözlendi.

ESK toplantısı öncesinde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, gerek hükümetin programının yoğunluğu gerekse ESK'nın yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaların uzaması nedeniyle konseyin uzun süredir toplanamadığına işaret etti. Geçen bu süre zarfında Türkiye'de önemli değişimler yaşandığına işaret eden Erdoğan, yıllardır üstesinden gelinemeyen ekonomik sorunların çözümünde çok önemli mesafeler alındığını ve Türkiye ekonomisinin kırılgan bir yapıdan çıkarak, dış dünyada ve uluslararası kuruluşlar nezrinde güven kazandığını anlattı. AB'ye giden yolda da önemli kazanımlar sağlandığını kaydeden Erdoğan, AB'ye tam üyelik müzakerelerinin 3. Ekim'de başlayacağını hatırlatarak, "Bu nedenle AB'ye tam üyelik için gerekli olan müktesebat ile ekonomik ve sosyal uyum konuları Türkiye'nin önündeki en önemli gündem maddesini oluşturmaktadır. Mektup teatisi konusunda şu anda AB'den mektubu bekliyoruz. Bugünkü toplantımızın kapsamı da bu yöndeki çalışmalarımız ile ilgilidir" şeklinde konuştu.

Bugünkü toplantının gündeminde iki önemli konunun bulunduğunu belirten Erdoğan, bunlardan birincisinin ESK'nın yeniden yapılandırılması, diğerinin ise Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin 2004 İlerleme Raporu'nun müktesebat başlıklarından 13.'sü olan sosyal politika ve istihdam konusunun değerlendirilmesi olduğunu ifade etti.

Hükümet olarak katılımcı yönetim anlayışına büyük önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, toplumdaki ekonomik ve sosyal birimlerin, hükümetin politikalarının oluşturulmasında katılımlarını sağlamada ve hükümet ve toplumsal kesimler arasında uzlaşma ve işbirliğini güçlendirmede, ESK'yı önemli bir platform olarak gördüklerini dile getirdi. Erdoğan, gerek ESK'nın daha etkin ve düzenli çalışmasını sağlamak, gerekse AB Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki İlerleme Raporları'nda yer alan eleştirileri gidermek açısından ESK'nın yeniden yapılanmasının önem taşıdığını ifade etti. 2003 ve 2004 yılı İlerleme Raporları'nda, ESK'nın, sosyal taraflara ulusal düzeyde danışılması işlevini yerine getirme konusunda yetersiz olduğunun belirtildiğini ve hükümetin ESK'daki ağırlıklı rolünün eleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, AB Komisyonu tarafından ESK'nın yapısının tüm sosyal taraflarla biraraya gelinerek, gözden geçirilmesinin tavsiye edildiğine işaret etti. Erdoğan, "Bu nedenle ESK'nın yeniden yapılandırılması ve sivil toplum kesiminin daha ağırlıklı olduğu, daha iyi işleyen bir ESK'nın oluşturulması olumlu bir adım olacaktır. Bu oluşumun tamamlanması sadece AB süreci açısından değil, Türkiye'de sivil toplum kesimlerinin sosyo-ekonomik ilerleme hedeflerimize ulaşmamızda doğrudan rol sahibi olmaları, dolayısıyla katılımın en üst seviyede hayata geçmesi açısından da önemlidir. Bu konuda biz hükümet olarak, üstümüze düşeni yapmaya hazırız" değerlendirmesini yaptı.

Toplantının ikinci gündem maddesinin, 2004 yılı İlerleme Raporu'nun sosyal politika ve istihdam başlığı ile ilgili olduğunu söyleyen Erdoğan, İlerleme Raporları'nın AB Komisyonu tarafından yıllık bazda hazırlanan ve aday ülkelerin üyelik yolunda kaydettiği ilerlemelerin değerlendirildiği raporlar olduğunu, Türkiye hakkındaki son raporun 6 Ekim 2004 tarihinde yayınlandığını hatırlattı. Son İlerleme Raporu'ndaki sosyal politika ve istihdam başlığı altında ele alınan konuların iş kanunu, kadın ve erkek arasındaki muamele eşitliği, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal diyalog, halk sağlığı, istihdam politikası, sosyal içerme, sosyal koruma ve ayrımcılıkla mücadele olduğunu kaydeden Erdoğan, bu konularda sağlanacak gelişmelerin Türkiye'nin üyelikten kaynaklanan yükümlülükleri üstlenebilme yeteneğinin göstergelerinden biri olacağını vurguladı. Erdoğan, şunları söyledi:

"Daha da önemlisi çok öncelerden tamamlanmış olması gereken bir dizi reformun hayata geçirilmesini sağlayacak, bu alandaki aksaklıklarımızı düzeltmemize vesile olacaktır. Hükümetimiz göreve başlamasından bu yana bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. İş Kanunu'nun kabul edilmesini takiben gerekli uygulama mevzuatı da çıkarılmış, kadbnusunda şu anda AB'den mektubu bekın ve erkek arasında muamele eşitliğine ilişkin olarak Anayasa değişikliği yapılmıştır. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği alanında müktesebatın öngördüğü yönetmelikler de çıkarılmıştır."

Sosyal diyalogla ilgili olarak 2004 yılı Nisan ayında üçlü danışma kurulunun çalışma esas ve usullerini düzenleyen yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini belirten Erdoğan, bu gelişmelerin ardından işçi sendikaları, işveren sendikaları, kamu çalışanları sendikaları ve hükümet temsilcilerinden oluşan kurulun 2004 yılı Mayıs ayında ilk toplantısını yaptığını hatırlattı. Kaydedilen bu olumlu gelişmelere rağmen ilgili müktesebatın AB ile uyumlu hale getirilmesi ve etkili biçimde uygulanması için daha fazla çabaya ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, özellikle kadınların istihdama katılımının düşük olması, yüksek düzeylerde seyreden genç işsizliği, kayıtdışı ekonominin büyüklüğü ve kırsal ile kentsel iş gücü piyasasının önemli ölçüde bölünmüşlüğünün başlıca sorun alanları olduğunu dile getirdi. Erdoğan, hükümetin bu sorunların çözümü için gerekli tüm reformları uygulamaya kararlı olduğunu kaydetti.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber