Erdoğan, kamudaki başörtüsü yasağı hakkında konuştu: Haksız bir taleptir diyemem

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Ocak 2011 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, 'Ucube' tartışmalarına noktayı koydu: O ifadeyi heykel için kullandım. Eserin içeriğiyle ilgilenmiyorum. Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykelle ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. Şarkı, türkü için yoldan geçen vatandaşa 'Beğendin mi?' diye soruyorlar. 'Konservatuvarmezunu musun?' diye sormuyorlar

İSMAİL KÜÇÜKKAYA/ KATAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar temaslarının son gününde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi uyarınca gerçekleştirilen tahliyelerden 'ucube' tartışmasına ve yeni anayasaya kadar pek çok konuda önemli mesajlar veren Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

İÇERİĞİYLE İLGİLENMİYORUM

- Ucube ifadesini heykel için mi yoksa çevresindeki gecekondular için mi kullandınız?

l Sağa sola çekmeye gerek yok. Heykel için kullandım. Oradaki olayı değerlendirenler, TV'lere çıkanlar, o heykeli ve yeri gidip görmemişler. Belediye Başkanı sıfatıyla söylüyorum. Heykelin olduğu yerde tarihi eserler var. Heykelin içeriğiyle ilgilenmiyorum.

Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykelle ilgili takdir yetkisi kullanmak için güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. Şarkı, türkü için yoldan geçen vatandaşa 'Beğendin mi?' diye soruyorlar. 'Konservatuvar mezunu musun?' diye sormuyorlar.

l O arkadaş (Kars AK Parti eski Belediye Başkanı) neden yeniden aday yapılmadı? Çünkü aradığımız vasıflar yoktu. Muhafazakar demokrat anlayışımıza uymadığı için bir daha aday gösterilmedi.

BELEDİYE BAŞKANI'NI UYARDIM

l O heykelin bulunduğu yeri, iktidara geldiğimizde temizlemeye başladık. Kamulaştırmalarla Seyyit Hassan el Harakani Türbesi ve camii ortaya çıkarıldı. Caminin hutbesiyle heykelin bulunduğu tepenin yüksekliği adeta eşit. Üzerine bir de 48 metrelik heykel var. Tarihi eseri gölgeleyecek bir inşaata izin veremezsiniz.

O heykel yapılmaya başlandığında Belediye Başkanı'nı uyardım. Nitekim Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu 'Yıkılsın' kararı verdi. Belediye Başkanı uygulamakla sorumlu.

TARİHE, SANATA SAYGI YOK

l Bugün konuşanların tarihe, sanata saygıları yok. Bize sanat dersi vermeye kalkıyorlar. Ben belediye başkanıyken Karacaahmet'te 106 tarihi mezar ve mezar taşı söküldü. Yapılmak istenen cemevi için 46 ayrı yer gösterdim. Ama dediler ki, 'Bizi mezara gömersiniz ama engelleyemezsiniz.' İnşaatı dozerlerle yıkmaya başladık. O dönemin Başbakanı, İstanbul Valisi'ni aradı ve durdurdu. Allah'tan resimleri çekmiştik. Başkanlıktan sonra cezaevindeyken, 'Tarihi eserleri yıktırmak'tan hakkımda dava açıldı. Avukatım resimleri dosyaya koydu, beraat ettim.

- Yabancı basın heykelin yıkılmasıyla ilgili 'Taliban' göndermesi yapıyor, ne diyorsunuz?

l Hedef saptırmaya gerek yok. 4 buçuk yıl İstanbul Belediye Başkanlığı ve 7 buçuk yıl da Başbakanlık yaptım. Bir tane ne heykel ne de eser yıktım. Ayrıca kendileri de söylüyorlar. Binlerce Atatürk heykeli var. Sanat değeri olan 5'i 10'u geçmez. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu... Kaldı ki Kars halkı da hizmet bekliyor. 1 milyon 200 bini, o heykele harcadı. Halk onu yeniden başkan seçmedi. Ben halkımın iradesine ve tasarrufuna katılıyorum.

SEÇİM TARİHİ BELLİ: HAZİRAN

- Genel seçim tarihi mayısa alınacak mı?

l Asla. Hiç öyle bir planımız yok. Haziranda yapmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyor. Şubat sonu ya da mart başında kararı alacağız.

TÜRKİYE ÇOK ŞEY KATAR!

Kardeş olduk kardeşçe yaşayacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Katar İş Forumu'nda yaptığı konuşmada dostluk ve işbirliği mesajları verdi. Erdoğan, 'Biz, birbirimize kardeş olduk, kardeşçe yaşıyoruz, kardeşçe yaşayacağız. Farkımız bu. Bizi kardeş kılan değerlere hep birlikte sahip çıkmalıyız' dedi. Katar'a 500'e yakın işadamıyla geldiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: Katar'ın önümüzdeki beş yılda 180 milyar dolarlık yatırım hedefini düşündüğümüzde, sürece Türk işadamlarının katılımı önem ifade etmektedir. Kısa süre önce Asya olimpiyatlarına, şu anda Asya Futbol Şampiyonası'na merkezlik yapan Katar, 2022 Dünya Futbol Şampiyonası'nı da alması sebebiyle ciddi yatırımlar yapacak. Öyleyse Türk müteahhitlerinin, diğer girişimci firmalarımızın sektörel anlamda yapacakları birliktelikler inanıyorum ki Türkiye Katar kardeşliğinin taçlandırılması olacaktır.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN CESUR ADIMINI ATTIK

- Kürt sorunu konusunda seçime doğru tansiyonun yükselmesini bekliyor musunuz?

Bu konuyu adeta tabu haline getiriyorlar. Benim Kürt vatandaşlarımın sorunu var. AK Parti, Cumhuriyet tarihinde görülmedik ilgi gösterip hiç kimsenin cesaret edemediği adımları attı. OHAL'i kaldırdık. Çekiç Güç'ü gönderdik. Anadilde öğrenmenin yolunu açtık. 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet kanalı TRT Şeş var. Doğu ve Güneydoğu'ya 20 milyar dolar civarında alt yapı yatırımı yaptık. Bunlar görülmüş şeyler değil. Benim Kürt kökenli kardeşlerim. Yaptıklarımızı zaten değerlendiriyorlar. Ama benim Abhaz, Roman kardeşlerimin de sorunları var. Onları da bir bir çözmeye çalışıyoruz. Bunlar bizim zenginliğimizdir. Kesrettir. Tek bayrak, tek dil, tek vatan üst kimliğinde vahdettir. Millet ya da kavim ya da ırk değildir. Tansiyon yükselmesin diye gerekli tedbirleri alıyoruz. Kolluk kuvvetleri gerekeni yapıyor. Yüksek Seçim Kurulu'na da düşen görevler var. Özellikle sandık kurulları konusunda tedbir almaları lazım.

YENİ ANAYASAYI HALK YAPACAK

l Yenİ anayasayla ilgili çalışmalar yapılıyor. 12 Eylül'de ileri demokrasi ve özgürlükler dedik. Şimdi daha geniş ele alınmalı. Bu anayasayı anayasacılar yapmayacak. Toplumun geniş katmanları yapacak. Anayasacılardan son aşamada teknik yönden istifade edeceğiz. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, ekonomistler ve sosyal bilimciler bu anayasayı yapacak. En geniş anlamda katılım sağlayacağız. Toplumun anayasayı anlamak için tercümana ihtiyacı olmayacak. Seçimden sonra bunu gerçekleştirebileceğimiz bir Meclis tablosu arzu ediyoruz. Şu anda STK'larda başlayan çalışmalar var. Bundan gurur duyuyor ve teşvik ediyoruz. Anayasada, kısa öz ve ileri demokrasiyi hedefleyen, özgürlükleri, temel hakları teminat altına alan anlaşılabilir bir metin hayal ediyorum. Kadın hakları konusunda çok adım attık ama bu anayasa kadın haklarını teminat altına alacak. Aile yapımızı muhafaza altına alacak bir anayasa olacak. Şu andaki anayasada da bu koruma var ama daha somut bir teminat olması gerekiyor. Aile yapımızı bozmak isteyenler var.

BAZEN HALAYLI BAZEN ALAYLI

- Hizbullah tahliyeleri, kamuoyunda tepki yarattı?

Neden hep Hizbullah'a takılıp kaldık?

- Çünkü halay çekildi?

Bazen halaylı olur bazen alaylı olur. Bu iktidarın değil yargının tasarrufudur. 'Bu bizden, o değil' mantığıyla olaya yaklaşmak yanlış. Asıl soru, 10 yıldır bunlar neden orada duruyor. İster ilk mahkeme, ister Yargıtay olsun, karar neden sonuçlandırılamıyor.

- Çözüm için ne planlıyorsunuz?

Yargıtay ve Danıştay'da daire ile üye sayısını artırmak için çalışmalar sürüyor. Geçmişte talepleri vardı, onları yerine getireceğiz. Ayrıca istinaf mahkemelerini devreye soktuğumuzda Yargıtay'ı rahatlatacağız. Aşağıdan gelen dosya sayısı azalacak. Seçime kadar ilerleme olacak.

- Yüksek yargının bazı dosyaları hükümeti zora sokmak için öne almadığı iddiaları var. Katılıyor musunuz?

Ben öyle düşünmek istemiyorum ama bu dediğinizden öyle anlaşılıyor. Mecellede var 'Ehemmi mühimme tercih olunmalı' neden önemli dosyaları öne almıyorlar. Ben bizzat yaşadım. Dosyamı bir günde Diyarbakır'dan getirtip, karar alıp, beni seçime sokmadılar. Madem o kadar mahirdiniz, neden şimdi yapmıyorsunuz.

BAŞÖRTÜ TALEBİ HAKSIZ DEĞİL

- Üniversitelerde başörtüsü bu sene fiili olarak serbest. Ama başörtülü mezunlar akademisyen olmak ya da kamuda çalışmak isterse ne olacak?

l İleri demokrasi, özgürlük diyorsak bu sorunu ele almalıyız. Batı'da haksa biz de bu hakkı vermek zorundayız. ABD'de var, Japonya'da var, Avrupa'da var. Türkiye'de yok. Çünkü 'Kendine özgü şartları var' deniliyor. Bu çok zorlama, dürüst ve samimi

bir savunma değil.

l Şimdi Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı geliyor. Anayasa Mahkemesi nasıl yasal olmadığı halde bir engel koyduysa, bireysel başvuru da yeni bir süreç başlatacak. Bu hak mücadelesinde er ya da geç bir noktaya varılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber