Öğrenci affında askerlik sorunu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2011 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Önce okula, sonra askere, dönünce okula devam" bütün umutları yıktı ...

Cumhuriyet tarihi'nin en büyük affı olan, Torba Yasa Tasarısı'nın, içinde yer alan Öğrenci Affı, TBMM komisyonunda kabul edildi .

Ancak, tasarı metninde yer alan, " Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılacak. "ibaresi, yüzbinlerce erkek öğrencinin endişelenmesine yol açtı. Bu maddenin, sadece öğrencilere okula kayıtları sırasında tecil verilmesine, daha sonrasında ise 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun uygulanması ile, eğitimlerine başlayamadan ya da eğitimlerini sürdürürken askere alınmalarına neden olacağı düşünülmekte.

Çünkü daha önceki 2008 affında da uygulama bu şekilde olmuştu. Öğrenci önce okula kayıt edilmiş, sınav ve devam zorunluluğunu yerine getiripte başarılı olursa, öğrenciliğine intibak ettirildiğinde askere alınmış ve ancak geldiğinde devam edebilme hakkı verilmişti. Bu uygulama da, büyük bir oranda bayan öğrencilerin faydalanabileceği bir af sonucunu doğurmuştu... Eğitimde fırsat eşitliğine aykırı bu uygulama ile yüzbinlerce erkek öğrencinin ve ailelerinin umutları birkez daha suya düşmüştü .

Ancak, bu yeni Öğrenci Affı uygulamasında bu sorunun ortadan kaldırılacağı düşünülmekte idi.

Öğrenciler, açık ve net olmayan " Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılacak. " ibaresinin değiştirilerek, "normal eğitim süresi kadar, kayıt ve devam şartı ile, yaş sınırı olmadan tecil yapılır" şeklinde açık ve net bir şekilde TBMM'de onaylanacak yasada vurgulanmasını istiyorlar

AK Parti Sivas Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın'ın açıklaması öğrencilere umut verdi :

Zaten, kendi imzasının da bulunduğu önerge ile Plan ve Bütçe Komisyonunda son şekli verilen öğrenci affıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, meclis genel kurulunda kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek yasa ile zaman sınırı olmaksızın eğitim hakkından mahrum kalmış herkesin okullarına dönebileceğini bildirdi.

'Kabul edilen önergeye göre öğrencilere öğrenimlerine 2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde de başlama imkanı getirilmesi, haktan yararlanacak olan kişilerin kayıt sırasında askerlik tecil problemlerinin giderilmesi doğrultusunda beyanat veren Milletvekili öğrencilerin umudu oldu . Öğrencilerin en büyük endişesi, tecilin sadece kayıt sırasında geçerli olması ve sonrasında yaş sınırından dolayı verilmemesi .

MAĞDUR ÖĞENCİLER KONUYU ŞÖYLE ANLATTILAR :

Sadece okula kayıt süresi içersinde mi tecilli olacağız yoksa eğitimimizi sürdürebileceğimiz kadar mı ?

2008'de çıkan af uygulamasında 100.000'lerce erkek öğrenci mağdur olmuş ve eğitimlerine devam edememişlerdi.

Çünkü uygulamada, önce okula kayıt yapılacak ( Kayıt yapılana kadar tecil ), daha sonra öğrenciliğe intibakı yapıldığında ( sınav ve devam haklarını kullanıpda başarılı olduğunda ) Askere uzun dönem olarak gidecek ve geri döndüğünde, halen taakati ve morali kalmışsa üniversiteye devam edebilecekti.

Düşünün, zaten yaşı geçmiş ya da tecil sınırına gelmiş öğrenci, onlarca sınava apar topar girecek ve başarılı da olacak, tam bunu becermişken hadi sen askere git, gel dönüşde devam edersin .... şeklinde bir uygulama ile kaç kişi bundan faydalanabilir ? Faydalanamadı da... İşte şu anki yığılmanın büyük bir neden bu uygulamadır. Daha önceki aflarda da hep böyle olmuştu.. Öğrenciler okullarına döndüklerinde tecilsiz, kaçak göçek sınavlara girip, eğer kayıt yaptırabilirlerse devam edebiliyorlardı.. Çok zordu elbet. Bu durum eğitimde fırsat eşitliğine tamamen aykırıdır. Bayan öğrenciler okullarını rahat rahat tamamlayabilirken, erkek öğrenciler tam mezun olmaya yakın bir zamanda 15 ay uzun dönem askere gitmek durumunda kaldılar... Oysa çözüm çok basitken bir türlü buna uygun bir yasa çıkartılamadı ...

Bu seferde bu belirsizlik var ancak tek fark Sayın Mustafa AÇIKALIN'ın iyi niyetli ve öğrenciye destek olacak, umut verecek açıklaması ... Hükümetimizin iki dudağı arasında olan bir kaç kelimelik ekleme ile tasarı kanunlaşırsa mağdurlar rahat bir nefes alabilecekler... Ve Cumhuriyet Tarihi'nin en kapsamlı affı denilen bu af sadece bayan öğrencilere değil erkek öğrencilerede fayda sağlayabilecek ...

Hiç bir Türk Genci'nin Askerlik görevinden kaçtığı yok. Okulu bitince herkes askere gitsin elbet. Ancak tam yeni bir eğitim umudu verildiğinde, hadi önce askere git gel sonra devam edersin sistemide ne denli can sıkıcı olduğunu gözardı etmemek gerek.

Öğrenciler şu sorunun yanıtlanmasını istiyorlar :

ASKERLİK TECİLİ EĞİTİME DEVAM ETMEYE ENGEL OLACAK MI ?

GERÇEK BİR AF MI YOKSA 2008 'de ki gibi erkek mağdurlara fayda sağlamayacak mı ?

1000'lerce öğrenci tecil talebi ile, uygulamaya ilişkin açıklama bekliyor ....

afkanunu.org

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber