Sağlıkçılar eylemde/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2011 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Mersin'de, aile hekimliği uygulaması ile birlikte hastanelerin acil servisleriyle 112 hizmetlerinde çalışan çok sayıda deneyimli hekimin buradaki görevlerinden ayrılıp başka kurumlara geçerken yerlerine yeterli sayıda personel alınmamasının acil servisleri çökme noktasına getirdiği iddia edildi.

Toros Devlet Hastanesi Acil Servisi girişinde bir araya gelen SES ve Mersin Tabip Odası'na üye bir grup sağlık çalışanı, aile hekimliği uygulaması ile sağlık alanında yaşanan sorun ve sıkıntıları dile getirerek acil servislerde yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekti. Burada konuşan SES Mersin Şubesi Başkanı Yılmaz Bozkurt, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bir sonucu olarak hekimlerin sürekli performans baskısı altında daha çok muayene, daha çok ameliyat yapmaya zorlandığını, aldıkları ücretlerinse her geçen

ay biraz daha azaldığını öne sürdü.

Aile hekimliği uygulamasına geçilmesiyle birlikte sağlık hizmetlerine ulaşımda bir takım aksaklıkların yaşandığını savunan Bozkurt, verilen hizmetin niteliğinin düştüğünü dile getirdi. Mersin'de de yaklaşık 6 ay önce hayata geçirilen uygulamaya bağlı olarak hastane acil servisleri ve 112 hizmetlerinde çalışan çok sayıda deneyimli hekimin buralardan ayrılarak başka kurumlara geçtiğini anlatan Bozkurt, görevden ayrılan hekimlerin yerine yeterli sayıda personel görevlendirmesi yapılmadığını bildirdi.

Acil servislerdeki hizmetlerin ücretsiz olduğunu hatırlatan Bozkurt, bu nedenle gerçekte acil olmayan çok sayıda vakanın da bu servislere kaydığını, buna bağlı olarak da acil servislerin adeta çökme noktasına geldiğini anlattı.

Bozkurt, yemek yeme fırsatı dahi bulamamış aralıksız çalışan bir hekimin karşısına çıkan 300. acil hasta olmayı kimsenin istemeyeceğini söyledi. Bozkurt, mesai sonrası ve tatil günleri üst seviyeye çıkan bu durumun gerçek acil vakaların sağlık hizmetlerine ulaşımını güçleştirdiğini ve tedavilerde gecikmelere neden olduğunu anlattı.

Sağlık sistemindeki sıkıntıları yaşayan hasta ve hasta yakınlarının ilk hedefinin de sağlık çalışanları olduğuna dikkat çeken Bozkurt, son olarak Toros Devlet Hastanesi Acil Servisi'ndeki bir kadın hekimin fiili şiddete uğrayarak darp edildiğini söyledi. Yılmaz Bozkurt, sağlık kuruluşlarında nitelikli acil sağlık hizmetleri verilebilmesinin öncelikli koşulunun; yeterli sayıda ve eğitimli personel istihdamı olduğunu belirterek, acil servislerdeki performans uygulamasından bir an önce vazgeçilmesini

istedi. Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.


DOKTORLARDAN PERFORMANSA HAYIR

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan doktorlar 31 Ocak 2011'den itibaren başlayacak olan performansa dayalı sağlık hizmeti modeline tepki gösterdi. Tıp fakültelerinde çalışan öğretim üyeleri ve asistan hekimler adına seslenen İzmir Tabipler Odası Başkanı Erdener Özer, "Üniversite tıp fakültelerine bağlı hastaneler, tıp alanında eğitim ve araştırma amacına hizmet etmek için kurulmuşlardır. Bu nedenle Eğitim ve Araştırma hastaneleri olarak isimlendirilmişlerdir. Bu hastanelerde tanısı ve

tedavisi zor hastalara hizmet verilmektedir" dedi.

Üniversite hastanelerinde 31 Ocak 2011'den itibaren geçilecek olan performansa dayalı sağlık hizmeti modelinin hizmetin ve eğitimin kalitesini düşüreceğini anlatan Özer, şöyle konuştu: "Uyarıyoruz, 31 Ocaktan sonra üniversite hastanelerinde bu model hizmet başlarsa, kaybeden sadece hekimler değil geleceğin hekimleri ve hastalar olacaktır." Taleplerini açıklayan Özer, sözlerine şöyle devam etti: "Tam zamanlı mesailerimizde iyi hekim yetiştirmek, kaliteli hizmet sunmak istiyoruz. Üniversite hastanelerine

mali ve idari özerklik istiyoruz. Biz Sağlık Bakanlığının aksine, hastalarımıza daha fazla zaman ayırarak, İyi hekim yetiştirmek için tam zamanlı çalışacağız."

"Halkımız birer sayı ve puan değildir diyen Özer, "Sağlığınızın performans denen sistemde bozulmasına karşı çıkın" ifadelerini kullandı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk heykeline karanfil bırakan hekimler sessizce toplantıyı bitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber