Şapka ve güneş gözlüğüne yasal düzenleme geliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Şubat 2011 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nca hazırlanan raporda okul ve marketlerde kalori mönüsü belirtilmesinin yanı sıra şapka ve güneş gözlüğünde de yasal düzenleme önerildi

NEŞE SARIDOĞAN

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, kanser vakalarının önüne geçebilmek için hazırladığı raporu tamamladı. Komisyon raporunda, kanserin en önemli nedeni olan obeziteye karşı çocukların korunması için okul ve marketlerde satılan ürünler ile lokantalardaki mönülerin kalorilerinin açıkça belirtilmesi istendi. Komisyon ayrıca, güneş ışınlarının zararlı etkenlerine karşı şapka, gözlük, güneş kremi gibi önlemlerin alınmasına yönelik yasal düzenleme yapılması ve fast food reklam ve satışlarının sıkı takibe alınması önerisinde de bulundu.

OKUL VE MARKETTE KALORİ CETVELİ

Komisyon, kanserin yüzde 95'inin çevresel faktörlerden kaynaklandığını bildirdi. Bunların başında obezite, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara ve alkol geliyor. Bu olumsuzlukların giderilmesi halinde kanserin üçte ikisini azaltmak mümkün. Raporda özellikle çocukların obeziteden korunması için fast food yerine meyve sebze ağırlıklı yiyeceklere yönlendirilmeleri önerilirken, okul ve marketlerde satılan ürünlerin ve lokantalardaki mönülerin kalorilerinin açıkça belirtilmesi de istendi. Fast food reklamları ve satışlarına yönelik mevzuat düzenlemelerinin uygulanması takip edilmesi ve bitki şifalarıyla ilgili televizyon programlarının denetim altına alınması da önerildi.

ÇOCUKLAR AÇIK HAVADA RİSK ALTINDA

Raporda güneş ışınlarına karşı şapka, gözlük, güneş kremi gibi önlemlerin alınmasına yönelik yasal düzenleme yapılması da yer aldı. Komisyon ?Açık arazide çalışanların şapka, gözlük, güneş kremi gibi önlemler alınmasına yönelik yasal düzenleme getirilmeli. Çocuklar ve yetişkinlerde güneşten korunma yollarına yönelik farkındalık geliştirilmelidir? dedi. Rapor, evde telsiz yerine kablolu telefon kullanılması önerilirken, toplu taşıma araçlarında cep telefonunun yasak olmasını da istedi.

Doğu Karadeniz'e takip

? Tüm Türkiye'de olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser insidansı sıkı takip edilmeye devam edilmeli.

? Elde edilen bilimsel veriler ve gerçekler doğrultusunda halkın doğru bilgilendirilmesi sağlanmalı.

? Kanserin etiyolojisi, epidemiyolojisi ve alınması gerekli tedbirler konusunda TV, radyo gibi medya aracılığıyla bilgilendirmeler yapılmalıdır.

Göl ve nehirlere inceleme

? Yürütme kurulları ve diğer kurumlar arasındaki iletişime önem verilmeli, bilimsel çalışma sonuçları hakkında halkı paniğe düşürmeden gereken yapılmalıdır.

? İçme sularında, göl, ırmak ve nehirlerde ağır metal birikimleri sürekli olarak takip edilmelidir ve sonuçları paylaşılmalıdır.

? Çevresel etkenlerin kansere neden olduğu tespit edilen bölgelere ivedilikle müdahale edilmeli ve afet bölgesi olarak kabul edilmesi sağlanmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber