Ders saati çizelgeleri AB standartlarına çekilecek

Haber Giriş : 29 Mart 2005 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilköğretim okullarında verilen derslerin ders saati çizelgeleri, AB standartlarına çekilecek. Zorunlu temel eğitimde haftalık, aylık ve yıllık ders saatleri tek tek çıkartılarak, ağırlık yüzdelikleri AB ülkelerindeki temel eğitimde verilen derslerin ağırlık yüzdelikleri seviyesine çıkartılması planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileri, ders saatleri konusunda da AB'ye uyum sağlanılması gerektiğini belirtiyor. Bakanlık uzmanlarınca Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin temel eğitimde ana dildeki ders saatlerini incelendi. Temel eğitimin 10 yıl olduğu bu ülkelerde Fransızca, Almanca ve İngilizce derslerinin ders saatlerinin Türkiye'nin Türkçe dersine ayırdığı ders saatinin çok üzerinde olduğu görüldü. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu ülkelerde genel dersler içerisinde ana dil dersinin ağırlık yüzdeliği şöye:

Almanya'da temel eğitimin 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. sınıfına kadar 'Almanca' dersinin ağırlıklı yüzdesi yüzde 32, 6. sınıftan 10. sınıfa kadar yüzde 22 ; Fransa'da zorunlu temel eğitimde 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. sınıfa kadar yüzde 35, 6. sınıftan 10. sınıfa kadar yüzde 16; İngiltere'de de temel eğitim 10 yıl. 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. sınıfa kadarki dönemde İngilizce'nin ağırlıklı yüzdesi yüzde 24, 6. sınıftan sonra ise yüzde 12; Türkiye'de ise 8 yıllık olan zorunlu eğitim kapsamında 1, 2, 3, 4, 5. sınıfa kadar Türkçe'nin ağırlıklı yüzdesi yüzde 16 seviyelerinde, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise ağırlıklı yüzdesi yüzdesi 12,3 oranında."

Türkiye genelinde tüm ilköğretim okullarında Türkçe dersinin ders saatinin yükseltilmesi doğrultusunda birleşen eğitim uzmanları, yapılacak olan haftalık ders saati çizelgesinin artırılması veya düşürülmesi yetkisinin Talim ve Terbiye Kurulu'nda olduğunu ve Türkçe ders saatinin artırılması gerektiğini bildirdi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber