Astım hastalığının kontrolü mümkün

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Şubat 2011 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter, uzun yıllar hafif şikayetlerle seyreden astımın belli şartlar bir araya geldiğinde en kötü yüzünü gösterebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Erdoğan Kunter tetikleyici faktörlerden kaçınıldığı, iyi tedavi edildiği, hasta ve yakınlarının eğitiminin sağlandığı sürece astımın kontrolünün mümkün bir hastalık olduğunu ifade etti. Avrupa'da her 100 kişiden 10'unda astım hastalığına rastlandığını açıklayan Kunter, hastalığı çeşitli tetikleyici faktörlere maruz kalınması sonrasında akciğerlerde bulunan hava yollarının tıkanması olarak açıkladı. Hastalığın, genellikle nöbetler halinde tekrarladığını ifade eden Kunter, şunları kaydetti: Kendiliğinden veya tedaviyle düzelerek, hastanın nöbetler arasında normal bir yaşam sürmesine imkan tanır. Ancak tekrarlayan astım atakları, akciğerlerde geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Zamanla bu hasarlar birikir ve kişinin solunum fonksiyonları ataklar dışındaki zamanlarda da tam olarak normalleşemez.

Atağı tetikleyen faktörler

? Ev tozu akarları, evcil hayvanların vücudundan dökülen tüyler, hamam böceği antijenleri, rutubetli ortamlarda bulunan küfler, ağaç ve çiçek polenler.

? Sigara dumanı, kirli hava, tozlu ortam, keskin kokular, ani ısı değişiklikler.

? Üst solunum yolu enfeksiyonları.

? Tedavi amacıyla kullanılan bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler, Aspirin.

? Kahkahayla gülmek, ısınmadan spora başlamak, üzüntü, korku, ruhsal sıkıntılar.

? Alkol ve bazı yiyecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber