Kadir Topbaş: Muhtemel deprem İstanbul'un yenilenmesi için şans

Haber Giriş : 30 Mart 2005 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında İstanbul'daki deprem riskinin şehrin lehine kullanılması gerektiğini söyledi.

Topbaş, ?Deprem riskini, bu kentin yenilenmesi açısından bir şans kabul ediyorum. 10 bin metrekare alan üzerine kentsel dönüşüm atölyesi kuracağız. İstanbul, kentsel dönüşüm projelerini bir an önce hayata geçirmelidir.? şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Gaz Dağıtım AŞ'nin (İGDAŞ) Alibeyköy tesislerinde düzenlenen ?Türkiye-İngiltere Kentsel Dönüşüm ve Yenileşme Sempozyumu'nda bir konuşma yaptı. İngiltere Başkonsolosu Barbara Hay ve çok sayıda yabancı uzmana hitap eden Topbaş, İstanbul'u tehdit eden deprem riskinin şehirdeki yenileşmenin lehine kullanılması gerektiğini söyledi. Toplantının İstanbul'da başlatılan kentsel dönüşüm çabaları için ciddi bir ışık olacağını kaydeden Topbaş, ?Şehrimiz, artık dünyanın gündemindedir. İstanbul, son olarak Fransa'nın Cannes kentinde projelerin yarıştığı toplantıda yapılan değerlendirmede, dünyada birinci öncelikli yatırım bölgesi ilan edildi.? dedi. İstanbul'da yaşayan halkın da kentsel dönüşüm projesine katılması gerektiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un, yeni dönemde özellikle yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini belirtti.

İngiltere Başkonsolosu Barbara Hay de yaptığı konuşmada, İstanbul'un, dünyanın en büyük şehirlerinden biri olarak kentsel dönüşüm projeleri geliştirmesinin, çok önemli olduğunu söyledi. İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına İngiltere'nin destek vereceğini kaydeden Hay, ?İngiltere ve Türkiye açısından, özellikle bu dönemde birlikte çalışmak çok önemli. Şehrin altyapısını Avrupa Birliği (AB) normları doğrultusunda hazırlamak önemli. Bunu beraber yapacağız. Bu projenin, Türkiye'nin AB niyetleri için çok önemli olduğuna inanıyoruz. İstanbul'da bundan sonra hukuksal ve finansal çalışmalar da yapacağız. Özellikle tecrübelerimizi sizinle paylaşmak ve sizlerin AB fonlarına kolay ulaşmanızı istiyoruz.? dedi.

İngiltere Başkonsolosu Hay, kentsel dönüşüm projeleri için AB'nin Türkiye'de 250 milyon Euro fonlama yaptığını, bu rakamın 2007'de bir milyar Euro'ya yükseleceğini bildirdi.

İGDAŞ Genel Merkezi'ndeki sempozyum, kentsel dönüşüm alanında çalışan Türk ve İngiliz politika yapıcıları ile profesyonelleri arasında teknik bilgi alışverişi gerçekleştirmek amacıyla düzenlendi. Program, Büyükşehir Belediyesi ve İngiliz devlet kuruluşu UK Trade & Investment (UKTI) işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Topbaş: Sanayi tesisleri şehir dışına çıkarılacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un artık sanayi kenti değil, yaşanabilir bir turizm, sağlık ve yönetim şehri olması için çalıştıklarını söyledi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON)'nin Topkapı'daki binasında düzenlenen ?Yarınki İstanbul' konulu konferansa katılan Kadir Topbaş, İstanbul'un halen bir sanayi şehri olduğunu; ancak bundan sonra İstanbul'daki sanayi işletmelerinin çevre illere kaydırılacağını ifade etti. ?Böylece şu anda yavaş yavaş gelişmekte olan yaşam, sağlık ve turizm faaliyetleri daha da hız kazanacaktır.? diyen Topbaş, ?Bu konudaki çalışmalarımıza devam ediyoruz.? şeklinde konuştu. İstanbul'un yerleşim düzenini bozan gecekondulaşma sorununa da değinen Topbaş, ?Kentin geleceğinin yeniden planlanması ve şekillenmesi için 500 akademisyenin çalışacağı bir atölye kuruyoruz. Bu atölyede şehrin ulaşım, çevre ve altyapı projeleri üretilecek.? dedi.

Topbaş, şu anda İstanbul'un 43 kilometre uzunluğunda raylı sisteme sahip olduğunu söyledi. Topbaş, ?Bu uzunluk 200 kilometreye çıkartılmalıdır. Yapımı devam eden Kabataş-Taksim metro çalışması nedeniyle oluşan trafiği rahatlatmak amacı ile Kabataş'ta, yer altına bin araçlık otopark yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca, Taksim Meydanı'ndaki trafiği de yer altına almayı düşünüyoruz.? dedi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber