Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi nasıl kuruldu?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Şubat 2011 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon sanığı Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi çok avantajlı kredilerle kuruldu. Kredi taksitleri yeni kredilerle ödendi. Üniversitenin tüm arazilerini Hazine tahsis etti. Üniversite parasıyla adeta Haberal Holding yaratıldı

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Türkiye'de yıllardır tartışma konusu olan Ergenekon sanıklarından Mehmet Haberal'ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi'nin finans kaynaklarının sırrı çözüldü. BDDK murakıplarının yaptığı incelemeye göre devlet, Mehmet Haberal'a üniversitenin kuruluşu için yaklaşık 96.2 milyon dolarlık kredi ve arsa tahsis etti. Hatta, kredinin taksitlerinin ödenmesi için dahi yeni krediler açıldı. İncelemede, Başkent Üniversitesi'nin iştiraki olarak 22 şirketin faaliyet gösterdiği belirlendi.

ERGENEKON SAVCILIĞI İNCELEME İSTEDİ

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığının talimatı üzerine harekete geçen BDDK murakıpları, Ergenekon'un finans kaynakları araştırması kapsamında Mehmet Haberal'ın Başkent Üniversitesi'ni de mercek altına aldı. Yaklaşık bir yıl süren incelemenin ardından BDDK murakıpları toplam 58 sayfalık bir rapor hazırladı. Başkent Üniversitesi'nin kuruluşunda ve daha sonraki dönemlerdeki usulsüzlükleri içeren rapor, işleme konulması için Hazine Müsteşarlığı ve YÖK'e de gönderildi.

KREDİ TAKSİTLERİNİ BİLE DEVLET ÖDEDİ

star'ın ulaştığı BDDK'nın raporuna göre Başkent Üniversitesi, Hazine'nin Avrupa Yatırım Fonu'ndan bulduğu ve Türkiye Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan kredilerle kuruldu. Halk Bankası ile ilk kredi anlaşması 1995 yılında yapıldı. Anlaşma çerçevesinde üniversitenin kurucusu olan Haberal Vakfı'na ve Türkiye Organ Nakli Vakfı'na toplam 96.2 milyon dolarlık kredi tahsis edildi. 2002 yılına kadar krediyle ilgili hiçbir ana para ve faiz ödemesi yapılmadı. Kredinin ana para ve faiz ödemeleri de devlet tarafından bulunan yeni kredilerle karşılandı.

HAZİNEYE MİLYONLARCA DOLAR ZARAR

BDDK raporunda, 1995-2002 yılları arasında Başkent Üniversitesi'ne kullandırılan kredilerle ilgili bir çok avantaj sağlandığı vurgulandı. Raporda, bu avantajlarla Hazine'nin milyonlarca dolarlık zarara uğratıldığı da kaydedildi. BDDK murakıpları, Başkent Üniversitesi'nin ve üniversitenin kurucusu olan Haberal Vakfı'nın sahibi olduğu şirketleri de araştırdı. Bu kapsamda yapılan incelemede, Başkent Üniversitesi'nin iştiraki olarak tam 22 ayrı şirketin kurulduğu tespit edildi.

HABERAL KREDİSİ NASIL VERİLMİŞ?

BDDK murakıplarınca hazırlanan raporda yer alan Başkent Üniversitesi'ne verilen kredilerle ilgili tespitler şöyle: ? Döviz kredileri, TL olarak kullandırılarak kur riski devlet tarafından üstlenildi.

? Krediler, mevduat faizlerinin yüzde 80'ler düzeyinde olduğu bir dönemde yüzde 30 faizle kullandırıldı. ? Kredi geri ödemeleri 1996 ve 1997 yılında iki kez ertelendi.

4 YILDA HİÇ GERİ ÖDEME YAPMADI

? 1998-2002 yılları arasında kredilere ilişkin hiçbir taksit ve faiz ödemesi yapılmadı. ? AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından önce, Hazine Müsteşarlığı Başkent Üniversitesi ile yeniden masaya oturarak, o güne kadar hiçbir ödeme yapılmayan kredi borçlarının 10 yıl vadeye yayılmasını kararlaştırdı. Bu kapsamda, üniversiteyle yeni protokol yapıldı. Protokol kapsamında, o tarihe kadar ödenmeyen taksit ve faizler ödenmeye başlandı.

TEK TEMİNAT ÖĞRENCİNİN CEBİ

? Başkent'in kampus olarak kullandığı araziler de Hazine tarafından tahsis edildi.

? Kredilerin tamamında, üniversitede okuyacak öğrencilerden elde edilecek gelir teminat olarak gösterildi. Üniversite gelirlerinin dışında hiçbir gayrimenkul teminatı alınmadı.

Yeni tetkik sonuçları Adli Tıp'a gönderildi

Mehmet Haberal, Adli Tıp Kurumu'nun ?Hayati risk izlenimi elde edilmedi, başka bir kardiyoloji merkezine sevk edilerek tetkikleri güncellenmeli? raporunun ardından 22 aydır yattığı İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü'nden, Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişti. Burada tetkikleri tamamlanan Haberal'ın sağlık durumuna ilişkin sonuçlar Adli Tıp'a gönderildi.

Üniversite parasıyla holding

Şirketlerin büyük kısmı eğitim ve öğretim dışındaki sektörlerden oluşuyor. Örneğin mobilya üretiminden, süt ve yoğut üretimine kadar bir çok alanda faaliyet gösteren şirket var. Şirketlerin, toplam ciroları konusunda ise tam olarak bilgiye ulaşılamadı. Bir çok şirket kapalı devre çalıştığı için, Başkent Üniversitesi'nin ekonomik büyüklüğü tam olarak belirlenemedi. Ancak, bazı şirketlerin yaptığı cirolar dikkate alındığında Başkent Üniversitesi'nin ve bağlı olduğu şirketlerinin ekonomik büyüklüğünün milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber