Balyoz'u anlama kılavuzu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 18 Şubat 2011 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her şey bir gazete haberi ile ortaya çıktı. İddiaya gore, hükümeti devirmek için 2003 yılında askerler tarafından bir plan hazırlanmıştı. Askerlere göre bu planlar sadece simülasyon olarak hazırlandı, gerçeğe yakın olması normal bir uygulama. Savcılara göre ise ortaya çıkan kanıtlar bir darbe planı.

Ocak 2010'da Taraf gazetesine bir bavul teslim edildi. Bavuldan 2229 sayfa doküman, 19 adet CD ve 10 teyp kaseti çıktı.

Dökümanlarda 1. Ordu'nun 1980-84 yılları arasındaki ?ÇOK GİZLİ-GİZLİ' yazışmaları yer alıyordu. Kasetlerde ise 1. Ordu Komutanlığı'nda 5-7 Mart 2003'te yapılan Plan Semineri'nin ses kayıtları var. 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan bu ses kayıtlarını doğruladı.

Balyoz İddianamesi

963 sayfalık iddianameye göre, 1. Ordu komutanı Orgeneral Çetin Doğan Kasım 2002'de hükümeti devirmek için bir darbe planı hazırlamıştı. Balyoz Harekat Planı adındaki plana göre darbe için öncelikle ortam hazırlanacaktı.

Bu ortamı hazırlamak için yapılacaklar Çarşaf, Suga, Oraj ve Sakal adlı planlarda belirtiliyor.

Oraj Eylem Planı

Yunanistan ile aramızda savaş başlatmak için bir Türk jetinin düşürülüp, bunun Yunanlılar tarafından yapıldığı izlenimin yaratılmasını amaçlanıyordu. Bu plan dahilinde Ege'deki uçuş sayısının arttırılması da önerilmişti.

Suga Eylem Planı

Ege'de Deniz Kuvvetleri sayesinde Yunanistan ile aramızda sorun çıkarılması

Sakal Eylem Planı

Plan dahilinde Beyazıt Camii'ne bir Cuma namazı öncesi bomba konulması düşünülmüş. İnsan yoğunluğunun çok olması, giriş ve çıkışların kontrolsüz olması ve hedefe kolay yaklaşılabileceği için Beyazıt Camii seçilmiş. Bomba ezandan 10 dakika önce konulacaktı.

Çarşaf Eylem Planı

Fatih Camii'ne bir Cuma namazı farzı sırasında patlayacak bomba konulacaktı. Panik havası kameraya çekilirken insanların bölgedeki ajanların provokasyonuyla yönlendirilecekti. Gösterinin yapıldığı gece yarısı cübbeli, sarıklı ve çarşaflı grupların, ellerindeki yeşil bayrakları ve Molotof kokteylleri ile Hava Müzesi'ni basarak müzedeki uçakları tahrip etmeleri sağlanacaktı.

Balyoz'u anlama kılavuzu

Bu esnada ülke ekonomik darboğaza sürüklenecek , harekata kamuoyu desteği sağlanması için de 137 gazeteciden faydalanılacaktı.

Bölücü terör örgütü ve El Kaide'nin büyük şehirlerde özellikle İstanbul'da eşzamanlı büyük eylemleri ve anılan eylemler sonrası icra edilecekti.

Sivil toplum kuruluşu ve üniversiteler ile koordine ederek çok geniş katılımlı toplumsal gösteriler ve eylemler neticesinde oluşan kaos ve karmaşa nedeniyle öncelikle olağanüstü hal ve sonrasında sıkıyönetim ilan edilecekti.

Olağanüstü hal ve sonrasında sıkıyönetim ilanını müteakip derhal AKP hükümeti iktidardan zorla uzaklaştırılacak ve mevcut irticai yapılanma şiddetle bertaraf edilerek, belirlenen kadroların iktidara getirilmesinin yolu açılacaktı.

Teşkil edilecek birimlerle, kurum ve kuruluşları, özel hastaneler ve ilaç depoları, gümrükler, depolar, ambarlar ve büyük alışveriş merkezlerinin tamamı kontrol altına alınacak ve özellikle ülkeye yurtdışından giriş çıkışlara ikinci bir emre kadar müsaade edilmeyecekti.

Harekâtın icrası ile birlikte her türlü yazılı, sözlü ve görsel basın yayın kuruluşları kontrol altında tutulacak, önceden tespit edilen AKP, yıkıcı, bölücü ve irticai gruplara müzahir tüm basın yayın kuruluşlarının yayınları derhal durdurulacaktı.

Toprak altında gömülü mühimmat derhal çıkartılacak. Harekatta kullanılmak üzere yığınak noktalarında depolanan mühimmat, planlandığı şekilde dağıtılacaktı.

Demokrat görüşleriyle bilinen 36 gazeteci tutuklanacaktı.

Darbeye direnebilecek 200 bin kişi Şükrü Saracoğlu ve Burhan Felek statları ile Ümraniye Netaş tesislerine doldurulacaktı.

Egemen Harekat Planı

5-7 Mart 2003 tarihlerinde yapılan plan Semineri'nde tartışılan Egemen Harekat Planı, Yunanistan ile Türkiye arasında bir kriz çıkması ihtimaline karşı hazırlanmış bir savaş planı. Plana göre Çetin Doğan, Birinci Ordu'nun 4 kolordusuna (Çorlu/Beşinci Kolordu, İstanbul/Üçüncü Kolordu, Gelibolu/İkinci Kolordu, İzmit/Onbeşinci Kolordu) 2003'te talimat veriyor.

CD'ler Gerçek Mi?

İddianamenin ana belgeleri Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal planları 11 no'lu CD'nin içinde. Ama CD'nin gerçekliği konundaki bilirkişi raporları birbirinin tutmuyor. TÜBİTAK raporu ?'Tüm CD'lerin tek bir oturumda ve sonradan ekleme yapılmadan, 2003 ve öncesinde hazırlandığını'', askeri bilirkişi raporu ise CD'lerdeki dökümanların sahte olduğunu söylüyor.

Maddi Hatalar

Askerler CD'lerde bazı maddi hatalar bulunduğunu savunuyor. Örnek olarak;

Kapatılacak dernekler listesinde yer alan ?Liberal Avrupa Derneği?nin adının 2001 yılında kurulduğunda ?Hür Demokratlar Derneği? olduğu, isminin 2006'da değiştiği belirtiliyor. Özel hastanelerde adı geçen Medicalpark Sultangazi de bu ismi 2008'de almış. Buna karşın ordu arşivinin sürekli güncellendiği ve bu sebepten bu isim değişikliklerinin normal olduğu söyleniyor. Bu da TÜBİTAK'ın CD'ler için ?2003 ve öncesinde tek seferde kaydedilmiştir. Üstveri bunu gösteriyor? raporu ile çelişiyor.

Açıklama bekleyen bir diğer konu da; Çarşaf ve Sakal eylem planlarının üzerindeki eylem gerçekleştirme tarihi 28 Şubat 2003 görünüyor. Yani 5-6 Mart 2003 tarihindeki plan seminerinden önce.

Ayrıca bazı askerlerin de iddia edildiği gibi seminere katılmadığı söyleniyor. Bu isimlerden biri olan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu o tarihte tümamiral rütbesi ile Çanakkale Boğaz Komutanı olarak görev yapmaktaymış ve seminere katılmamış. Bu iddiaya karşılık da planlarda kimi maddi hatalara ilerde açığa çıkma ihtimali yüzünden konulduğu öne sürülüyor. Plan bir gün ortaya çıkarsa bu hatalarla savunma yapma kararı alındığı da iddialar arasında.

İddianameye göre Balyoz Harekat Planı'nın en önemli isimleri üst düzey komutanlardan oluşuyor.

Eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan: Balyoz davasının 1 numarı sanığı olan eski Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın iddialara neden olan semineri hazırladığı öne sürülüyor.

Deniz Kuvvetleri eski komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri eski komutanı emekli orgeneral Halil İbrahim Fırtına da iddianamedeki üst düzey isimler.

Abdullah Öcalan yakalandığında eski Özel Kuvvetler Komutanı olan emekli Korgeneral Engin Alan, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli orgeneral Ergin Saygun, emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Ayhan Taş iddianamede adı geçen ve tutuklanan isimler.

Balyoz davasında 163 sanık hakkında tutuklama kararı çıktı. Silivri Cezaevi'nde şu an toplam 28 üst düzey komutan tutuklu bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber