TOKİ Pakistan'a 4.620 ev yapacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Şubat 2011 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ, geçen yıl büyük bir sel felaketi yaşayan Pakistan'a ilk aşamada 4 bin 620 konut yapacak.

Venezuela'dan petrol karşılığı konut yapımı teklifi alan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yurtdışındaki ilk büyük konut projesini Pakistan'da gerçekleştirecek. İdare, geçen yıl büyük bir sel felaketi yaşayan Pakistan'a ilk aşamada 4 bin 620 konut yapacak...

Pakistan'ın yaşadığı sel felaketinden sonra Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile bu ülkede çalışmalara başlayan TOKİ, ilk aşamada konut yapılacak alanları ve çalışma koşullarını belirledi. TOKi, en fazla birkaç ay içinde inşaat çalışmalarına başlamayı planlıyor. Konutların finansmanı bu ülkeye yardım için toplanan paralardan karşılanacak. Pakistan'da yaşanan sel felaketinden sonra Türkiye'de düzenlenen kampanyada, 200 milyon lira toplanmıştı.

Her konuda yardımcı oluruz

Pakistan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Faisal Karim Kundi, Türkiye tarafından yapılacak afet konudan için teşekkür etmek üzere Ankara'ya geldi ve TOKi Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştü. Türkiye'nin Pakistan'da afet konutu yapması için her konuda yardımcı olacaklarını açıklayan Karim Kundi, "TOKi'nin Pakistan'da yaptığı tesisler, ortaya koyduğu projeler için size teşekkür etmeye geldim. Çok kısa bir süre içinde sizinle afet konutlarını bitirmek istiyoruz. 4 bin 620 konut, bizim için son derece önemli. Ancak sizden ricamız bize daha fazla konut yapmanız'' dedi.

Başbakan'dan bitir talimatı

Pakistan'daki projelerin bir an önce tamamlanması için Başbakan Erdoğan'ın kendisine talimat verdiğini anlatan Bayraktar ''Selden zarar gören Pakistan'a 4 bin 620 konut, sağlık ocağı ve ticaret merkezi gibi sosyal donatılar yapacağız. Muhtemel bir sele karşı yerden yüksekte yapılacak konutlar, Pakistan'ın kültürel yapısına uygun olacak" diye konuştu. Bayraktar, acil konut ihtiyacı olan Pakistan'da hızla konut üretimi yapılması için fabrikasyon üretime de önem verilmesini önererek, bu konutların daha ucuza mal olduğunu kaydetti. TOKİ, Pakistan'da daha önce deprem felaketinin ardından bazı kamu binaları ile 62 konut yapmıştı.

Kentsel dönüşümün yol haritası çiziliyor

TOKİ, çağdaş kentleşmeyle doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için 4:5 Mart 2011 tarihlerinde Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde 2011 Konut Ku-rultayı'nı gerçekleştirecek. Kurultayda Amerika, Meksika, Kore, Japonya, Kudüs gibi ülkelerde kentsel dönüşümlere imza atmış uzmanlar bir araya gelecek. 249 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştiren TOKİ, 188.261 konutluk gecekondu dönüşümünü gerçekleştirdi.

Dünya Türk müteahhitlerini sevdi

Ülke ekonomisine büyük katkısı bulunan yurtdışı müteahhitlik sektörü, 1972 yılından beri 83 ülkede proje aldı. Sözkonusu dönemde sektör, 178,3 milyar dolar değerinde, 5 bin 630 proje üstlendi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ''Yurtdışı Müteahhitlik Hizmeleri'' raporuna göre, üstlenilen proje bedeli 2000 yılı için 1 milyar dolar olurken sırasıyla, bu rakam 2005'te 11,2 milyar dolar, 2009'da 21,5 milyar dolar ve 2010 yılında da 15,2 milyar dolara kadar çıktı.

Önceleri, küçük ölçekli ve emek yoğun teknoloji ile çalışan Türk müteahhitlik firmaları, artık havalimanı, metro gibi büyük ölçekli ve katma değeri daha yüksek projeler de üstlenmeye başladı. 2002 yılında ortalama proje bedeli yaklaşık 19 milyon dolar iken, 2010 yılında yaklaşık 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Azeriler de sıraya girdi

TOKİ ile iş yapmak isteyen yabancı heyetler kervanına Azeriler de katıldı.Türkiye'nin toplu konut alanında yaptığı çalışmaları yerinde görmek için Ankara'ya gelen Azerbaycan heyeti TOKİ projelerini inceledi. Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'ni beğenen Azerbaycan Devlet Personel Bakan Yardımcısı Vefadar Misirov, "Hazineden yardım almadan böyle bir modeli ayakta tutmak çok güzel. Bunun için TOKİ'nin tecrübesinden yararlanmak istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber