Üniversite hayali, madde kullanımını önlüyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Şubat 2011 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da önceki gün sona eren, 'Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) düzenlediği 'Uyuşturucu İle Mücadele Konferansı'nda, İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Mayıs- Haziran 2010 tarihlerinde İstanbul'da 28 ilçedeki 154 lisede 31 bin 272 öğrenci ile gerçekleştirilen anketin ilk sonuçları açıklandı. 'İstanbul Okul Araştırması- 2010' adlı çalışmada, okula devamsızlık ile alkol, sigara ve esrar kullanımı arasındaki orantıda, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Okula hastalık gibi zorunlu haller dışında devamsızlığı bulunmayan öğrencilerin yüzde 33.2'si hayatları boyunca 'en az bir kez' sigara kullandıklarını belirtirken, bu oran en az 7 gün okuldan kaçan öğrencilerde yüzde 63.8'e ulaşıyor. Okuldan hiç kaçmayan öğrencilerin yüzde 25.9'u hayatlarında 'en az bir kez' alkollü içecek kullandıklarını ifade ederken, en az 7 gün okuldan kaçan gençler arasında bu rakam yüzde 48.3'e çıkıyor.

DERSLERLE BAĞLANTISI

Öğrencilerin matematik ve türkçe ders notlarından hareketle, derslerde başarının madde kullanımını nasıl etkilediğine yönelik sorularda ise derslerde başarısızlığın madde kullanımınını arttırdığı belirlendi. Matematik notu 1'in altında olan öğrencilerin yüzde 49.5'inin sigara kullandığı belirlenirken, bu oran matematikten 5 ders notuyla geçen öğrenciler arasında yüzde 37.7'ye kadar indi. Aynı dersten 1'in altında not alan öğrencilerin yüzde 4.4'ü esrar kullandığını açıklarken, 5 alan öğrencilerde arasında esrar kullanma oranı 2.8 sevisine düştü. Türkçe'den 1 ve altı notla kalan öğrencilerin yüzde 48.7'sinin sigara içtiği belirlenirken, aynı dersten kalan öğrencilerin yüzde 6.2'si de esrar kullandıklarını açıkladı. Türkçe'den 5 alan öğrencilerin yüzde 39'unun sigara, yüzde 2.6'sının esrar içtiği araştırmanın sonucunda ortaya çıktı.

ÜNİVERSİTE HAYALİ

Liseden sonra üniversitede eğitimlerine devam etmeyi planlayan gençlerin yüzde 43.2'si en az bir kez sigara içtiklerini belirtirken, liseden sonra çalışmaya başlamayı düşünen gençler arasında ise bu oran yüzde 55.8 olarak gerçekleşti. Eğitim hayatlarında üniversiteyi hedef olarak belirleyen gençler arasında esrar kullanma oranı yüzde 2.8 olurken, çalışmayı amaçlayan öğrencilerde bu oran üç kat artarak yüzde 7.4 oldu. Üniversiteye girme olasılığının bulunmadığını belirten lise öğrencilerin yüzde 54.7'sinin sigara kullandığı belirlenirken, üniversite sınavı kazanma şanslarını çok yüksek olduğunu düşünen gençler arasında bu oran yüzde 38.8'e kadar düştü. Üniversiteyi kendileri için bir hayal olarak değerlendiren gençlerin yüzde 8.1'i en az bir kez esrar kullandığını açıklarken, ne olursa olsun üniversitede eğitimine devam edeceğini belirten, üniversiteyi kendilerine bir hedef olarak koyan gençler arasında bu oran 2.3'e indi.

Emre BAYLAN / ANTALYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber