Gelir İdaresi Kanunu Tasarısı önümüzdeki hafta ele alınacak

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan Bütçe alt komisyonunda görüşmeleri tamamlanan Gelir İdaresi Kanunu Tasarısı, önümüzdeki hafta Plan Bütçe Komsiyonu'nda ele alınacak ve ardından da TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırılacak.
Tasarı geçiciler dahil 46 maddeden oluşuyor. IMF ile 2005-2007 dönemini kapsayan ve 10 milyar dolarlık kaynak kullanımını içeren yeni stand-by düzenlemesinin ön şartlarından biri olan Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri, TBMM Plan Bütçe Komisyonu alt komisyonunda tamamlandı. Rapor yazımının ardından tasarı Plan Bütçe Komisyonu'na gönderilecek. Tasarının Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde alt komisyona havale edilen kanun tasarısına Maliye Bakanlığı çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi başta olmak üzere, tasarıda bir dizi değişiklik yapılması amacıyla özellikle CHP tarafından karşı çıkılmıştı. Alt komisyon çalışması Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın olumsuz görüşüne rağmen yapıldı. Unakıtan, eleştirilerin başında yer alan şeflik ve müdür yardımcılıkları konusunda tasarıda hata yapıldığını açıklayarak, bu yanlışlığın düzeltileceğini, çalışanların mağdur edilmeyeceğini kaydetmişti.

Bu arada, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri ile müdür yardımcısı ve şef kadrolarında çalışan vergi dairesi çalışanları günlerdir yaptıkları açıklamalarl,a söz konusu düzenlemenin bu şekliyle sorunları gidermeyeceğini savunurken, dün de vergi dairelerinde işi durdurma eylem yapmışlardı. Bu eylemler sırasında başta İstanbul, Ankara gibi iller olmak üzere Türkiye genelinde 20'den fazla ilde vergi dairelerinde işlemler durdu. Tasarıdaki bazı maddelerin değiştirilmesi ya da alt komisyona gönderilmesi istemiyle yapılan eyleme bu yöndeki karar üzerine şimdilik ara verildi.

Tasarı ile halen görev yapmakta olan 1089 vergi dairesi müdür yardımcısı, 245 gelir müdür yardımcısı ve 5 bin 71 şef kadrosu olmak üzere toplam 6 bin 405 kadronun iptal edildiği belirtiliyor. Tepkiler, "Yeni düzenlemede, vergi dairelerinde sadece vergi müdürleri bırakılıyor, müdür yardımcısı ve şef kadroları tümüyle ortadan kaldırılıyor. Vergi daireleri sadece müdür yönetiminde nasıl çalışacak. Vergi dairelerinde çalışan vergi müdürü ve diğer personelin vergi dairesinin üzerinde bulunan görevlere yükselmesi de engelleniyor. Bu tasarı, vergi dairesini sorunlar yumağı haline getirir" şeklindeydi.

Bu arada Gelirler Genel Müdürvekili Osman Arıoğlu, genel müdürlüğün www.gelirler.gov.tr internet adresinde bir mesaj yayımlayarak, tasarıda eksikler bulunduğunu bildiklerini ve Maliye Bakanı'nın bilgisiyle bazı değişiklik önergeleri hazırladıklarını duyurmuştu. Arıoğlu, duyurusunda, çalışanların paniğe kapılmamasını istedi. Vergi dairelerindeki eylemler üzerine görüştüğümüz Arıoğlu, 'Arkadaşların haklı talepleri vardı, biz de o talepleri dikkate aldık' demişti. Tasarının IMF ile yapılacak yeni stan-by görüşmeleri öncesi kanunlaştırılması planlanıyor. Bu çerçevede tasarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınmasının hemen Genel Kurul'a indirilmesi planlanıyor.
iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber