23 Nisan Bayram Parası toplanamaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mart 2011 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında kullanılacak olan kıyafetler ve diğer malzemelerin alımı adı altında her okuldan belirli miktarlarda Lig Heyeti hesabına para yatırmaları istenmektedir.

Sitemize iletilen bilgilere göre; Bu konuyla ilgili olarak Şube Müdürü başkanlığında okul müdürleri ile toplantı yapılmış olup okul müdürlerinin tüm itirazlarına rağmen İl Milli Eğitim Müdürünün kesin emri olduğu belirtilerek para toplanacağı belirtilmiştir.

Okullarda para toplama ve harcama yetkisi okul aile birliklerine verilmişken Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi yazı göndermek suretiyle direk olarak okul müdürlerinden bu parayı istemektedir.

İşte belgeler;

Daha önce benzer konuda Denizli Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü; "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama törenlerinde kullanılacak öğrenci kıyafetleri, araç-gereç, ses-yayın cihazı, havai fişek gösterileri ve benzeri gider maliyetlerinin karşılanabilmesi amacıyla? okullara ilköğretim öğrencilerinden 1 TL, ortaöğretim öğrencilerinden 2 TL toplamak üzere yazı göndermiş bu işleme Eğitim İş tarafından idari dava açılmıştı.

Oysa hukuk devletinde kamu otoriteleri dâhil olmak üzere hiçbir kişi ya da kuruluş hukuki meşruiyeti olmaksızın keyfi para toplayamaz. Anayasa'nın 73. maddesinde ifadesini bulan ?verginin yasallığı? ilkesi uyarınca, kamu otoritesi kanuni dayanak olmaksızın vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülük ihdas edemez. Devletin karşılıksız olarak organize etmekle yükümlü olduğu resmi bayram kutlamaları masrafları, öğrencilerin cep harçlıklarından karşılanamaz.

Uzun yıllardır devlet yönetimine egemen olan sorunlu anlayışın çarpıcı örneklerinden bir tanesi olan ve yıllardır birçok ilde uygulanan bu keyfi uygulama Eğitim İş tarafından açılan idari dava sonunda Denizli idare mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

Denizli idare mahkemesinin 2010/327 esas sayılı kararını hukuk tanımaz kamu yöneticilerine ders olması umuduyla kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber