Soruşturma tarafsız kişilerce yapılmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2011 13:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay 12. Dairesi emsal olacak bir karara imza attı. Yerel mahkemenin bir kurum müdürüyle, din görevlisinin hakaret davası kararını 'soruşturmanın tarafsız kişilerce yapılmadığı gerekçesiyle' din görevlisi lehine oy birliği ile bozdu.

Sakarya Sosyal Hizmetler eski İl Müdürü Ali İnan, kurumda çalışan Kenan İrşi'nin şifai beyanı üzerine, Bremen Mızıkacıları Çocuk Yuvası'nda din görevlisi olarak çalışan Salih Yılmaz'ın kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle, olayı soruşturması için müdür yardımcısı Ali Akkuzu'yu görevlendirdi. Akkuzu, soruşturma sonucunda Yılmaz'a 30'da 1 maaş kesinti cezası verdi ve sicil notunu düşürüldü. Din görevlisi Yılmaz ise karara itiraz için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Dava aleyhine sonuçlanan Yılmaz, sonucu Danıştay'a taşıdı. Danıştay 12. Dairesi 'soruşturmanın tarafsız kişilerce yapılmadığı gerekçesiyle' yerel mahkemenin kararını 3 yıl sonra oy birliği ile bozdu.

Danıştay kararında şu ifadeler yer aldı: "Bir kamu görevlisinin suç oluşturduğu iddia edilen fiili ile ilgili olarak, idarece soruşturma yapmakla görevlendirilenlerin ve cezayı verecek olan disiplin amirlerinin, soruşturmaya konu olayla hiçbir ilgisi bulunmayan, hakkında soruşturma yapılan kamu görevlisinin, suç konusu eyleminden zarar gören veya yara sağlayan veya soruşturulandan veya olayın mağduru durumundaki kişilerden etkilenecek konumda bulunmayan, tamamen tarafsız kişilerden olmaları gerekmektedir.Davacının, saygısızlık ettiği ileri sürülen Sosyal Hizmetler İl Müdürü'nün disiplin amiri sıfatıyla işlem tesis etmesinde , disiplin işlemlerinin en önemli ilkelerinden olan ve disiplin hukukunun bireysel ve kamusal amacının gerçekleştirilmesini etkileyecek , olayla herhangi bir bağlantısı olmayan , tarafsızlığı konusunda şüphe bulunmayan ve disiplin amirince/kurulunca ceza verilmesi gerekliliğini ifade eden objektif ilkesi bakımından hukuka uyarlık bulunmadığından davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi'nin kararında hukuki isabet görülmemiştir."

Bu arada, Türk Kamu-Sen Sendikası Sakarya İl temsilcisi Rahmi Varol, SHÇEK'te daha önce din görevlisi olarak çalışan üyelerinin hakkında yapılan haksız uygulamalara Danıştay'ın son noktayı koyduğunu belirterek, "Üyemiz Salih Yılmaz ile ilgili yapılan suçlamalar ile ilgili daha önce yapmış olduğumuz açıklamalarda üyemizin haklılığı konusunu gündeme getirmiş ve bu konuda haklılığımız da mahkeme kararıyla perçinlenmiş oldu." diye konuştu.

TACİZ DAVASINDA DA İKİ KEZ AKLANMIŞTI

Daha öncede Kenan İrşi'nin Bremen Mızıkacıları Çocuk Yuvası Müdür Vekili olduğu dönemde din görevlisi Salih Yılmaz tacizle suçlanmış, ancak iki ayrı davada beraat etmişti. Kenan İrşi'nin bu karardan sonra müdür vekili görevinden alınmasına rağmen hakkında hiçbir idari işlem yapılmadığı da dikkat çekmişti. Bu arada Kenan İrşi ve Ali İnan'nın kuruma mal alımı konusunda 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla Sakarya Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılaması sürüyor.

Yılmaz hakkında daha soruşturma tamamlanmadan 'Sapık imam' diye haberler yapılmıştı. Yılmaz, kendi isminden ziyade 'din görevlisi' kimliğinin ön plana çıkarılması ve yıpratılmaya çalışılması için hukuki mücadele başlattığını belirtmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber