Bakan Çağlayan'ın yabancı öğrenci planı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Mart 2011 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Tebliği'nde yapılan değişiklikleri düzenlediği basın toplantısında anlattı. Çağlayan yabancı öğrencilerde yıllık 1 milyar dolar döviz geliri elde edilebileceğini söyledi.

Bugüne kadar ihracatçı sayılmadıkları için desteklerden yararlanamayan dört sektör, film, sağlık, eğitim ve yazılım sektörleri artık ihracat desteklerinden yararlanabilecek. Böylece 30 milyon dolarlık destek paketiyle yılda 6 milyar dolarlık ilave ihracat yapılabilecek.

Cumhuriyetin 100. yıldönümünde 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için yeni strateji ve proje üretmeye devam ettiklerini belirten Çağlayan ilk olarak değişikliğin desteklerin dağıtılış biçiminde olduğunu açıkladı.

ODA VE DERNEKLERE DE BAŞVURULABİLECEK

Buna göre ihracata verilen devlet yardımları için artık sadece ihracatçı birliklerine başvurulmayacak. 61 ihracatçı birliğinin yanı sıra 69 il ticaret ve sanayi odası, 12 il sanayi odası, 150 organize sanayi bölgesi ile imalatçıların kurduğu 100'ün üzerinde dernek, birlik ve kooperatife başvurulacak.

2.2 MİLYON DOLAR DESTEK

Bu kuruluşların artık ?işbirliği kuruluşu' olarak ifade edileceğini belirten Çağlayan, bundan sonra sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetlerinin işbirliği kuruluşları tarafından organize edileceğini söyledi. Bu amaçla yapılan organizasyon giderlerinin yüzde 50'sinin, 150 bin dolara kadar destekleneceğini belirtti. Böylece her bir işbirliği kuruluşunun yıllık 2 milyon 250 bin dolarlık destekten yararlanabileceğini anlattı.

ÜNİVERSİTELERE 300 BİN DOLAR

Bugün yayımlanan tebliğ ile getirilen bir diğer yenilik ise ihracat yardımlarına sağlık, eğitim, yazılım ve film sektörleri de dahil edildi.

Yüksek öğretim kuruluşlarının yabancı öğrencilerin Türk üniversitelerini tercih etmelerini sağlamak amacıyla yapacakları tanıtım ve pazarlama faaliyetleri desteklenecek. Buna göre üniversitelerin tanıtım giderlerinin yüzde 50'si, 300 bin dolara kadar desteklenecek.

2011 yılında bu 20 üniversitenin bu destekten yararlanmasını beklediklerini belirten Bakan Çağlayan, ?Her bir üniversitenin ortalama 100 yabancı öğrenci getireceğini tahmin ediyoruz. Böylece 4 yıl içinde 6 milyon dolar destekle 128 milyon dolar ilave gelir elde edebilecekler? dedi.

ÖĞRENCİDEN 1 MİLYAR DOLAR

Çağlayan Yüksek Öğretim Kurumlarının 650 bin öğrenci kapasitesi olduğunu anımsatarak, bunun yüzde 10'unun yabancı öğrenci olması durumunda rakamın da değişeceğini vurguladı. Öğrenci başına ortalama 10 bin dolar harç alındığından hareketle 65 bin yabancı öğrenciden 650 milyon dolar harç geliri eldi edileceğini söyledi. Bu öğrencilerin barınma, yeme-içme ve eğlenme parası olarak da aylık 500 dolar harcayacakları varsayımıyla yılda ortalama 390 milyon dolar ilave döviz geliri elde edilebileceğini belirtti. Böylece yabancı öğrencilerden yıllık 1 milyar dolar döviz geliri elde edilebileceğini ileri sürdü.

KATARAKT İNGİLTERE'DEN YÜZDE 76 UCUZ

Tebliğ ile destek kapsamına alınan bir diğer sektör ise sağlık oldu. Tedavi amaçlı sağlık kuruluşlarının yurtdışında yapacakları tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yüzde 50'si, 300 bin dolara kadar devlet tarafından desteklenecek. Ayrıca sağlık sektöründeki dernekler sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti düzenleyebilecek.

AB, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu Asya'da sağlık harcamalarının hem kişiler hem de ülke bütçeleri içinde payının giderek arttığına işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin sağlık hizmetinin uluslar arası ticaretinde mutlak üstünlüğüne dikkat çekti. Katarak ameliyatının Türkiye'de İngiltere'den yüzde 76 daha ucuz olduğunu vurguladı.

HASTADAN 5 MİLYAR DOLAR

2010'da dünya sağlık turizminin 78 milyar dolar iken 2012'de 100 milyar dolara ulaşacağı tahminini anımsatan Çağlayan, Türkiye'nin sağlık turizmi piyasasında 15. sırada bulunduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2010'da Türkiye'ye 60 bin sağlık turisti geldiğini bildiren Çağlayan, bunlardan 850 milyon dolar getiri elde edildiğini açıkladı. Doğru politikaların uygulanması halinde 5 yıl içinde yılda 5 milyar dolarlık sağlık turizmi gelirine ulaşılabileceğini söyledi.

DİZİLER UNUTULMADI

2010 yılında 39 ülkeye 65 dizi ihraç ederek 60 milyon dolar gelir elde eden film sektörü de bundan sonra ihracatçı sayılacak. Çağlayan, geçen yıl Türk dizilerinin 300 milyon seyirci kitlesine ulaştığını belirterek, dizi tanıtım ve pazarlama giderlerinin yüzde 50'sinin, 300 bin dolara kadar destekleneceğini açıkladı.

AVRUPA YAŞLANIYOR, SATIN ALMA TEŞVİĞİ

Bakan Çağlayan, Avrupa'da nüfusun yaşlanması nedeniyle 1.7 milyon şirketin kapanacağı öngörüsünü anımsattı. Almanya'da gelecek beş yılda 354 bin şirketin, Fransa'da gelecek 10 yılda 600 bin şirketin kapanabileceğini belirterek, bu sürecin Türk firmaları için geniş fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Ülker'in Godiva'yı, Koç'un Grundig'i alması gibi Türk şirketlerinin bundan sonra satın alma ve birleşme faaliyetleri için yaptıkları danışmanlık giderlerinin devlet desteği içinde yer alacağını söyledi. Bunun için danışmanlık giderlerinin yüzde 60'ı, 200 bin dolara kadar destekleneceğini belirtti.

Ayrıca Pazar araştırması raporu alma gideri için verilen destek miktarının da yüzde 50'den yüzde 60'a çıkarıldığını, destek tutarının da 20 bin dolardan 200 bin dolara yükseltildiğini açıkladı.

Bakan Çağlayan, bugün açıkladıkları bu paketin maliyetinin 30 milyon dolar olduğunu ancak yaratacağı ilave ihracat tutarının ise en az 6 milyar dolar olacağını vurguladı.

Çağlayan, ayrıca ihracat desteklerinin tüm çabalarına rağmen veriliş süresinin 1 yıla kadar uzayabilirken, yeni sistemle bu sürenin en çok 2 aya ineceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber