Başbakan: 'Konutta iki yılda rekor kırdık'

Haber Giriş : 05 Nisan 2005 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42


Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin 19 yılda 43 bin konut yaptığını, buna karşılık son 2 yılda 95 bin konut inşa ettiğini açıkladı. Dış gezilerden işsizliğe, borçlanmaya kadar her konu var.

Başbakan Recep Tayyip Eroğan, AKP Grubu'nda önemli açıklamalar yaptı.

Kızılcamam'daki 3 günlük istişare toplantısına değindi ve özetle şunları söyledi:

"Bizimki kadar manidar parti grubu az olu. Milletimizin bütün dikkati üzerimizde. Bütün ülkeler tarafından da ilgiyle izleniyoruz.

Bize bakarak vaziyet alan o kadar ülke var ki, çok az ülke, çok az iktidar bu kadar ilgiye mazhar olur. Biz yıllarca büyükelçilik açtığımız ülkeleri bile ihmal etmişiz. Bu ülkeleri unutmuş gibiyiz.

Düğün değil bayram değil demekle, bir ülkenin çıkarları korunabilir mi?

Akıllara ziyan yaklaşımla Türkiye'nin menfaatleri korunabilir mi?

Bizim ilk günden itibaren önceliğimiz demokrasi oldu. AKP iktidarı, siyasi demokrasiyi ve onun uzantısı olan ekonomik kalkınmanın güçlendirilmesi için çalışıyor. Bu yolda önemli mesafeler aldık.

Rekabetçi ve dışa açık ekonomiden dönülmesi mümkün değil.

Türkiye çağdaş ülke olmaktan asla taviz vermeyecektir.

2004 EKONOMİK GÖSTERGELERİ

2004 yılına ilişkin ekonomik göstergeler ortaya çıktı. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu rakamlara bazıları hazımsızlık içerisinde bakıyor. Bu ülkenin büyümesini hazmedemeyenler var. Artık bu ülkenin gelişmesini artık görün.

Bu tabana da yayılacaktır. Ama biraz zamana bağlı.

Bu nokta bize yetmez. Biz yolumuzu aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.

GSMH'da 9.9, GSYİH'de 9.7'ye ulaştık.

Biz 4172 dolarlık milli gelir bize yeter demiyoruz. Biz seçim dönemi sonuna kadar 5 bin demiştik. Seçim sonuna kadar bu 5 bini aşacağız.

Elimizde sihirli değnek olsa sizleri sorunsuz bir ortama çıkarırdık. Hem ekonomimizi krizden çıkarıyoruz, hem de sağlam temellere oturtuyoruz.

Daha ileriye atılacak ve çıtayı daha yükseklere çıkaracağız.

Dün mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. ÜFE 11.3, TÜFE 7.3 oldu. TÜFE'de hedefimiz yüzde 8 idi. Görünen o ki hedefimizi tuttaracağız.

Enflasyon düşüyor ama fiyat düşmüyor diyorlar. Bir kez şunun bilinmesi gerek. Enflasyon fiyatların değil, fiyat artış hızını gösterir.

Akaryakıtta son zamanlarda hızlı fiyat artışı yaşanıyor. Niçin? Yıl başından önce akaryakıta zam yapıldığında hükümet zam yaptı deniyordu. Bu dışa bağımlı bir olay.

Yılbaşından itibaren serbest pazar başladı. Artık fiyatlar serbest oldu.

İSTİHDAM KONUSU

Tarımda yüzde 2 de olsa reel bir büyüme var. İnşaat sektörü de uzun bir aradan sonra yükselişe geçti. Yüzde 4 oldu. 2004 yılında özel tüketim harcamaları yüzde 10 arttı.

Şimdi bu rakamları birileri gölgelemeye çalışıyor. Buna kulp takmaya çalışıyorlar.

Enflasyonla mücadele, dünyanın her yerinde işsizlik getirir. Oysa Türkiye'de hem enflasyonla mücadele edilidi, hem de büyüme gerçekleştirildi. Hatta işsizlik oranlarında küçük de olsa bir düşme yaşandı.

İstihdama ilişkin bir müjde. TOKİ'nin çalışmalarından bir örnek. TOKİ'nin kuruluşu 1984. Geçen 19 yıl içerisinde üretilen konut sayısı 43 bin 145 konut üretti. 2003-2005 arasında 94 bin 993 konut yapıldı.

Toplu konuttan 600 bin istihdam bekliyoruz. Ama işsizlik bitmedi bitmeyecek. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bitimedi.

BORÇLANMADA TEHLİKE SINIRI GERİDE KALDI

Borçlanmada akılalmaz bir sorumsuzluk yaşanmış. Bir ülkenin borç yükü borç miktarındaki artış ile ölçülmez. Borç, gayri safi milli hasılası ile ölçülür. Ne kadar yüksekse o kadar ağır, ne kadar düşükse o kadar hafif. Yüzde 60'ın altında ise sorununuz yok demek.

ABD, Japonya, Almanya'nın borç yükü bizimle ölçülemeyecek kadar çok. Türkiye'nin borç yükünün GSMH'ya oranı yüzde 64.5 oldu. Yani geldiğimizden bu yana yüzde 14 düşüş gösterdi.

Milletvekili arkadaşlarım, bunu gittikleri yerde göğüslerini gere gere anlatabilirler.

Gazetelerde AK Parti'yi yıpratmak için kullanmaya kalkanlar başaramazlar. Milletimiz gelişmeleri görüyor. Türkiye Maastrich Kriterlerine yaklaştı. Hedefimiz 2007 sonuna kadar bunu gerçektelştirmek.

Biz geldiğimizde Türkiye borçlanamıyordu. Şimdi 3 yıl 5 yıl 30 yıla kadar borçlanabiliyoruz. Türkiye'ye güvenmeyen bu parayı vermez.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber