Bankalar, işlemlerden aldığı ücretleri açıklayacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Mart 2011 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bankaların işlemlerden aldığı ücretler, nisan ayından itibaren internet sitelerinde ilan edilecek. Bankalar bilgileri, patenti Bankalar Birliği'ne ait olan sembolle açıklayacak.

Hüseyin Özay / ANKARA

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, ?taksimetreden daha fazla havale ücreti alan bankalar var' açıklaması ile gündeme gelen, bankaların hizmetlerinden aldıkları ücretler, 1 Nisan'dan itibaren teşhir edilecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), ürün ve tarife hizmetleri için sembol belirleyerek, patentini aldı. Sembol, sözleşmeyi andıran bir kağıdın üzerinde bir büyüteçten oluşuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), TBB ile bir süredir üzerinde çalıştığı projenin hazırlıkları tamamlandı. Buna göre, tüm bankalar aldıkları tüm ücretleri ?Ürün ve Hizmet Ücretleri' başlığı altında internet sitelerinde yayınlayacak. Bankaların internet sitesinde tüketicilerin görebileceği yerde aynı formatta yayınlanması için de bir sembol belirlendi. Bir kağıt ve üzerindeki büyüteçten oluşan sembolü tıklayan müşteriler bankalarının işlem ücretlerini rahatlıkla görebilecek.

Rekabet artacak, ücretler düşecek

Bankaların, 1 Nisan'dan itibaren ilan edeceği ücretlerin içinde, havale ücretlerinin yanı sıra faizler, komisyonlar, aidatlar, kasa kira bedelleri gibi tüm hizmetlerden alınan ücretler yer alacak. Tüketici, BDDK'nın internet sitesinde de yapacağı havalenin bedelini öğrenebilecek ve karşılaştırma yapabilecek. Dünyada örneği bulunmayan uygulamanın hizmet ücretlerinde önemli düşüşler getirmesi bekleniyor. BDDK yetkilileri, bankaların ücretler konusunda birbirlerini kolladığını belirterek, ilanın bankalar arasındaki rekabeti artıracağını söylediler. Birbirlerinin aldıkları ücretler konusunda bankaların bilgisinin olmadığını kaydeden BDDK, ilan ile tüm bankaların aldığı ücretin açıklanacağını vurguladılar. 1 Temmuz'dan itibaren proje resmi olarak hayata geçmiş olacak, projeye uymayan bankalara ceza kesilecek.

SEMBOL GÖRÜNÜR OLACAK

Bankalar ve BDDK internet sitelerinde bir kağıt ve üzerinde büyüteçten oluşan sembolü en üstte görünür bir yerde yayınlayacak. BDDK'nın internet sitesinde tüketici karşılaştırma yapabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber