Savcı Öz kararına siyasiler ne dedi?/ Video

Haber Giriş : 30 Mart 2011 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon davasının özel yetkili Savcısı Zekeriya Öz'ün görev yeri ve alanının değiştirilmesinin yankıları sürüyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, kararı HSYK'nın davaya müdahalesi olarak niteledi. MHP Kütahya Milletvekili Halim Işık ise devam eden yargı sürecinde savcının görev yeri değişikliğinin hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını ifade etti. CHP'liler ise karara sevindi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, kararla birlikte devam eden davaların olumsuz etkileneceğini savundu. Yeni savcıların dava dosyalarına hakim olmasının zaman alacığı, bunun yargılama ve soruşturma sürecini uzatacağı görüşünü dile getiren Bozdağ, "Eğer kendi talepleri ve haklı bir gerekçeleri yoksa bana görev savcıların yer değiştirmeleri resen değerlendirme yapılarak yetki kaldırılması ya da başka görevlere atanması bence fevkalade yanlış olmuştur. Davaları etkileyecek ve verilecek kararların sorgulanmasına yol açacaktır. Bir takım yorumlardan takip ediyoruz. Yorumların doğru olduğu kanısında değilim. Devam eden soruşturma süreçleriyle ilgili yetki HSYK'nın değildir. Bu süreçlerde adli bir karar alındığı veya yapıldığında bunu inceleyecek yer itiraz konusuysa itiraz mercii, temyiz konusuysa Yargıtay'dır. Onun dışındaki bir takım adli işlem ve kararlarla ilgili kesinlikle HSYK'nın değerlendirme yapma yetkisi yoktur.? dedi.

MHP'Lİ IŞIK: HUKUKA AYKIRI

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise Ergenekon soruşturmasının başındaki bir savcının görevden el çektirilmesinin hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi. ?Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna hepimiz inanmak zorundayız.? diyen Işık, ?Dolayısıyla devam eden yargı sürecinin herhangi bir noktasında bu davalara bakan yetkili savcının görev yeri değişikliği hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Ödüllendirme midir, cezalandırma mıdır bu tartışmalara girmemeliyiz. Ama madem böyle bir dava başlatıldı, soruşturma sürüyor, bu süreç sonuçlanmadan bu kişilerin görev yerinin değişmesi doğru değildir.?

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Zekeriya Öz'ün görev yerinin değiştirilmesini ?Bu bir atamadır hayırlı olsun.? sözleri ile değerlendirdi.

CHP KARARA SEVİNDİ

CHP ise savcıların yerinin değiştirilmesini olumlu buldu. CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, her cumhuriyet savcısına saygılarının olduğunu, ancak özel yetkili savcılara karşı olduklarını söyledi. ?Her cumhuriyet savcısı cumhuriyetin ilkelerini korumakla görevlidir.? diyen Güvel, ?Zekeriya Öz tamamen kamuoyunun önünde olan bir savcı. Ergenekon örgütüyle ilgili yapmış olduğu çalışmalar onu daha önce çıkardı. Ancak CHP olarak biz özel yetkili savcılara karşıyız. Özel yetkili mahkemelerin de kalkması gerektiğini savunuyoruz. Bir kişinin özel yetkilerle donatılması başından beri yanlıştır. O yanlışın düzeltilmesi olumlu bir gelişmedir.? şeklinde konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise Zekeriya Öz'ün görevden alınmasının şöyle değerlendirdi: ?Ergenekon soruşturması ve yargılama sürecinde muhalifleri susturma aracı oldu. Hukuka ve insan haklarına aykırı davranışlar kamufle edilemez hale geldi. Şimdi Zekeriya Öz ve arkadaşlarının yetkileri alındı. Yıpranmış olan bir ekip, tasfiye edildi ve onun yerine yine bir ekiple, yerine yenisini görevlendirerek, bütün bu süreç, onların bıraktığı yerden devam edecek. Gelen gideni aratır endişesi içindeyim. Görevlendirilecek olan savcıların bu dosyaları incelemesi, tekrar elden geçirmesi, konuya hakim olmaları epey bir zaman alacaktır. Doğal olarak da halen cezaevinde olan kişilerin mağduriyetlerinin devam etmesi demektir. Hayırlı bir girişim değil.?


ÇİÇEK YARGISAL BİR İŞLEM DEDİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün İstanbul Başsavcı Vekilliğine atanmasına ilişkin soruya, işlemin hukuka göre yapıldığını belirterek, bunun siyasilere sorulmasının yargı siyasallaşıyor tartışmasına yol açacağını ifade etti.Yapılanın yargısal bir işlem olduğunu vurgulayan Çiçek, görev yapanlar arasında bir değişim olduğunu kaydetti.

YAZICI: ''ERGENEKON'DA SÜREÇ DEVAM EDER''

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanmasıyla ilgili olarak, ''İnşallah sürece (Ergenekon) bir zarar vermez, süreç devam eder'' dedi.

Yazıcı, bir gazetecinin, ''Zekeriya Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanmasıyla özel yetkilerinin alınmasının 'Ergenekon' soruşturmasının seyrini nasıl etkileyeceğine'' ilişkin sorusu üzerine, ''Hayırlı olsun diyeceğim. Bunun ötesinde, nedir, neye ihtiyaç duyuldu? Bu, savcılar açısından terfidir'' diye konuştu.

Bunun ötesinde daha fazla bir bilgi sahibi olmadığı için değerlendirme yapacak durumda olmadığını kaydeden Yazıcı, ''Bunun takdirini yapacak olan kuruldur'' diye konuştu.

Bakan Yazıcı, ''Bu görev değişikliğinin süreci olumsuz etkileyeceği ya da uzatacağı yönündeki görüşlere katılıyor musunuz?'' sorusuna, ''Bunun artısı var eksisi var. Bu çalışmaları Sayın Öz tek başına yapmıyor, birlikte yapıyor. İnşallah sürece bir zarar vermez, süreç devam eder. Sanırım bunlar da konuşulmuştur, konuşmadan olduğu kanısında değilim'' yanıtını verdi.

Zekeriya Öz'ün ''Benim için sürpriz oldu'' dediğinin anımsatılması üzerine ise Yazıcı, ''Konu hakkında bilgi sahibi olmadığım için daha fazla yorum yapmam doğru olmaz'' dedi.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber