Merkez Bankası'ndan yeni bir 19 milyar liralık operasyon sinyali

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2011 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, büyük tartışmalara sebep olan munzam karşılık oranları değişikliğini tekrarlayabileceğini açıkladı. Kurul, piyasadan 19 milyar liralık para çeken MB'nin gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağı görüşünde olduğunu ifade etti.Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, alınan munzam karşılık kararı ile son dönemde petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerindeki olası ikincil etkilerini sınırlamak için gerekli ilave parasal sıkılaştırmanın da sağlandığını belirtildi. Kurul üyeleri, bu kararın Ocak Enflasyon Raporu'nda yer alan 'emtia fiyatlarındaki artışın kalıcı olması' senaryosu çerçevesinde öngörülen politika önlemini yansıttığını ifade etti.

MB Para Politikası Kurulu'nun toplantı özetinde fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması bakımından yeni tedbir araçlarını devreye sokabileceğine işaret edilerek, "Düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir." denildi.

Gerek kredilerin gerekse diğer iç talep göstergelerinin görece güçlü seyrini koruduğuna dikkat çeken özette, makro finansal risklerin azaltılması açısından ilave bir parasal sıkılaştırmanın gerekli olduğu vurgulandı. Söz konusu sıkılaştırmanın politika faizinden ziyade zorunlu karşılıklar vasıtasıyla yapılmasının daha etkili olacağı ifade edildi. Bu gelişmeler çerçevesinde kurul, toplam talep koşullarının Enflasyon Raporu'nda sunulan görünüm doğrultusunda seyrettiği değerlendirmesinde bulundu.

Toplantı özeti "Gerek işsizlik oranlarının mevcut seviyesi gerek kapasite kullanımına dair veriler, toplam talep koşullarının enflasyon üzerinde belirgin bir baskı oluşturacak düzeye gelmediğini ortaya koydu. Nitekim, birim işgücü maliyeti ve hizmet fiyatlarında henüz kayda değer bir ivmelenme gözlenmemektedir. Ancak, petrol ve diğer emtia fiyatlarının Enflasyon Raporu'ndaki varsayımların üzerinde gerçekleşmesi özellikle mal grubu fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, önümüzdeki dönemde temel mal grubunda enflasyonun bir müddet daha yükselmeye devam edeceği, buna karşılık hizmet enflasyonunun daha ılımlı bir seyir izleyeceği öngörüsünde bulunmuştur." ifadeleriyle sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber