YSK'dan tartışma yaratacak karar

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Nisan 2011 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YSK'dan Gül'ün görev süresi için tartışılacak bir karar daha

Yüksek Seçim Kurulu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi konusundaki tartışmaları etkileyecek önemli bir karar verdi. Anayasa'da 2007 yılında referandumda kabul edilerek yürürlüğe giren değişiklikle Meclis'in görev süresi 5 yıldan 4 yıla düşürülmüştü. Değişiklikle eskiden Meclis tarafından bir defalığına ve 7 yıl süreyle seçilen Cumhurbaşkanı'nın ise halk tarafından seçilmesi, görev süresinin de 7 yıldan 5 yıla düşürülmesi kabul edilmişti. Değişiklikle Cumhurbaşkanı'nın 2 defa seçilebileceği de hüküm altında alınmıştı. 21 Ekim 2007'de yapılan referandumla kabul edilen Anayasa değişikliği, 22 Temmuz 2007'de yapılan seçimle oluşturulan ve halen görevde olan Meclis ile 28 Ağustos 2007'de Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yürürlüğe girmişti. Bu yüzden değişikliğin, görevde olan Meclis ve Cumhurbaşkanı açısından geçerli olup olmayacağı tartışma konusu olmuştu. Bu konudaki kararı verecek olan YSK ise Meclis, teknik olarak erken seçim olan 12 Haziran'da yapılacak seçime kendisi karar verdiği için bir karar almak zorunda kalmamıştı.

YSK'nın bu tartışmaya ışık tutacak nitelikteki kararı 31 Mart Perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlanan ve seçime girme yeterliliğine sahip partilere seçmen kütüklerinin verilmesine ilişkin kararının satır arasında yer aldı. YSK'nın bu kararı almasına neden olan ise Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun'un 47. maddesinde yer alan ?seçmen kütükleri, seçimlere katılma yeterliliğine sahip siyasi partilere, bir seçim döneminde iki defadan fazla olmamak üzere verilir? yönündeki hüküm oldu. Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun'da seçim döneminden mahalli seçimler için uygulanan 5 yıllık dönemi mi, yoksa milletvekili seçimleri için uygulanan 4 yıllık dönemin mi kastedildiği yönünde açık bir hüküm olmaması nedeniyle bu konuda bir karar vermek zorunda kaldı. Bu hüküm yüzünden ?seçim dönemi? kavramına açıklık getirmek zorunda kalan YSK, 11 üyenin oybirliği ile seçim döneminin ?Anayasa'nın 77. maddesi ile Milletvekili Seçim Kanunu'nun konuya ilişkin 6. maddesinde yer alan 4 yıllık dönem olarak? anlaşılması gerektiğine karar verdi. YSK'nın bu belirlemeyi yaparken bu seçim dönemini ayrı tutmaması, bu seçim dönemini de 4 yıl olarak kabul ettiği şeklinde değerlendirildi. YSK'nın bu belirlemesinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne zaman yapılacağına ilişkin tartışmaları da etkileyeceği belirtildi. Seçim dönemini 4 yıl olarak belirleyen YSK'nın, bu kararındaki yorumunu değiştirmediği takdirde, Gül'ün görev süresini de 5 yıl olarak belirlemesi olasılığı yüksek olacak.

?İhsas-ı rey yok?

Bir YSK yetkilisi, VATAN'a yaptığı açıklamada, YSK'nın Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl mı 7 yıl mı olacağına ilişkin tartışmalar yüzünden Meclis'in görev süresine ilişkin de net bir belirleme yapmaktan kaçındığını ifade etti. Yetkili, YSK?nın seçmen kütüklerinin partilere verilmesine ilişkin kararındaki tespitinin çeşitli yorumlara yol açmasının doğal olduğunu, ancak YSK'nın ihsas-ı reyden (kararını önceden belli etme) uzak durmaya çalıştığını kaydetti. YSK'nın Cumhurbaşkanı seçim dönemini 5 yıl olarak belirlemesi halinde Gül'ün görev süresi de gelecek yılın Ağustos ayı sonunda son bulacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber