Hangi Yönetmelikler Resmi Gazetede Yayımlanır?

Sitemize gelen bir kısım sorulardan bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kendi personeline ilişkin yönetmelikleri Resmi Gazetede yayımlamadığı anlaşılmaktadır. Kamu kurumlarındaki personel genel müdürlerinin veya personel daire başkanlarının bilgisizliğinden kaynaklanan bu olaylar çok ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine yol göstermek amacıyla pek bilinmeyen 3011 sayılı "Resmi Gazetede Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun" kapsamında özel bir dosya hazırladık. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle ilk olarak 3011 sayılı "Resmi Gazetede Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun"un tam metnini yayınlamanın uygun olacağını düşünüyoruz... Aşağıda 3011 sayılı Kanunun tüm metni bulunmaktadır.

"3011 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun

Kabul Tarihi: 24/05/1984
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 01/06/1984
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18418
Madde 1 - Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin;
a) İşbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen,
b) Kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan,
c) Kamuyu ilgilendiren,
Yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanır. Ancak, milli emniyet ve milli güvenlikle ilgili olan ve gizlilik derecesi taşıyan yönetmelikler yayımlanmaz.
Madde 2 - Mahalli idarelerce düzenlenen ve bu idarelerin yetki ve görev alanlarına giren yönetmelikler, mahallinde çıkan gazete veya diğer yayın yolları ile ilan olunur."

Kanunun 1'inci maddesi haberimizin konusunu düzenlemektedir. Buna göre; işbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen, kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan ve kamuyu ilgilendiren yönetmelikler Resmi Gazetede yayımlanmalıdır.

Bu maddenin (a) fıkrasında yer alan "yetki ve görev alanlarına ait hükümleri" düzenleyen ifadesi kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunlarında yer alan hükümlerin açıklanmasını ifade etmektedir. Her Kanunda görevlere ilişkin bölümler bulunmasının yanında ayrıca bazı konuların da yönetmelikle düzenleneceği ifade edilmiştir. Buna göre bir kanunun gerek asıl maddesi veya gerekse de geçici bir maddesi ile bir kamu kurumu bir konuda yetkilendiriliyorsa, bu kapsamda düzenlenecek yönetmelikler Resmi Gazetede yayımlanmalıdır.

Yine maddenin (b) fıkrasında yer alan "kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan" ifadesi tüm kamu personelinin değil yönetmeliği çıkaran kamu kurumu personelinin genelini kast etmektedir. Buna göre Örneğin Dışişleri Bakanlığının personelinin sicil, disiplin gibi tüm personelini ilgilendiren yönetmeliklerin Resmi Gazetede yayımlanması zorunludur.

Bu konuya ilişkin olarak Büro emekçileri Sendikasının, "Türkiye İş Kurumu Ek Ödeme Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin" 11. ve 14. maddesinin iptali istemiyle açılan davada Danıştay Onbirinci Dairesi, (E.No: 2003/3487) kararında, yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanmadığı için ilgili maddelerin yürürlüğünün durdurulmasına karar vermiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber