1 milyon kişi sahte Bağ-Kur'lu

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Denetleme Kurulu, 3.5 milyon üyeli Bağ-Kur'un mali yapısını denetledi. Denetleme sonrasında ortaya çarpıcı bir tablo çıktı. Meclis'e sunulan raporda 1 milyon kişinin şimdiye

Yüksek Denetleme Kurulu, 3.5 milyon üyeli BAĞ-KUR'un 928 bin üyesinin sahte olmasından kuşkulanıyor. Meclis'e sunulan denetleme raporunda, her türlü kolaylığın tanınmasına rağmen hiç ödeme yapmayan üyelerin gerçek olup olmadığının araştırılması istendi.

Türkiye'deki üç önemli sosyal yardım kuruluşundan biri olan BAĞ-KUR zor günler geçiriyor. Yüksek Denetleme Kurulu, Meclis'e sunduğu kurumla ilgili raporda, 3. 5 milyon çalışana hizmet veren kurum için çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Kurulun raporunda, BAĞ-KUR'un yanlış yasa ve kararlarla çok ağır bir yükün altına sokulduğu belirtiliyor. Rapora göre, BAĞ-KUR üyelerinin büyük bölümü sahte bile olabilir.

Bu kuşku nedeniyle raporda, "3.5 milyon üyenin 928 bini BAĞ-KUR'a hiç prim ödememiştir. Tecil, taksitlendirme ve yeniden yapılandırma gibi çözümler hiç prim ödemeyen sigortalı seviyesinde değişiklik yapmamaktadır. Bu kesimin gerçekten BAĞ-KUR sigortalısı olup olmadığı araştırılmalıdır" önerisine yer verildi.

14 KATRİLYON 934 TRİLYON ALACAK VAR

Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporunda, kurulun zor günler geçirdiği belirtilirkeni resmi raporlarda pek rastlanmayan ifadelere yer verildi ve 'trajik' benzetmesi yapıldı. Rapordaki bazı değerlendirmeler ise şöyle:

"Kurumun sigortalılardan 14 katrilyon 934 trilyon lira alacağı vardır. Kurumun gelirlerinin tamamı ise sadece sağlık giderlerinin yüzde 93'ünü karşılamaktadır. Kurum böyle trajik bir durumla karşı karşıyadır. Bu şartlarda yaşaması mümkün görülmemektedir."

Yüksek Denetleme Kurulu, BAĞ-KUR'un zor duruma düşmesinde, emeklilik yaşında yapılan değişikliklerin büyük rol oynadığını düşünüyor. Mali yapısı zayıf olan kurumun ayrıca üyelerine sağlık sigortası hizmeti vermeye başlamasıyla tamamen çıkmaza girdiğini belirten Kurul, BAĞ-KUR'un bir an önce güçlendirilmesini istiyor.

cnnturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber