Gelir İdaresi tasarısı alt komisyondan geçti

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'de çalışan personelin yoğun şekilde eleştirdiği, ancak IMF anlaşması için ön şartlardan olan Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'yla ilgili çalışmalar alt komisyonda tamamlandı.

Tasarıda 22 bölgede kurulması öngörülen bölge başkanlıklarının kaldırılarak yerine Maliye'ye istediği kadar vergi dairesi başkanlığı kurma yetkisi verildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yarın görüşülmesi beklenen Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'yla ilgili çalışmalarını tamamlayan alt komisyon, tasarıda, Gelir İdaresi personelinin özlük haklarının yanı sıra örgütlenme yapısıyla ilgili de önemli değişiklikler yaptı.

Tasarıdaki değişiklikler

Özel sektörde üst düzeyde 10 yıl çalışmış olanların Gelir İdaresi Başkanlığı'na atanabilmesine yönelik hükümün çıkarıldığı tasarıda, Gelir İdaresi Başkanlığı'yla ilgili yapılan bazı değişiklikler şöyle:

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın işleyişinde gözetmesi öngörülen 11 temel ilkenin yer aldığı madde tasarıdan tamamen çıkarıldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı'yla ilgili oluşturulması öngörülen İcra Kurulu tanımı yerine Koordinasyon Kurulu benimsendi.
Gelir İdaresi Başkanlık personeline net aylık tutarının 4 katına kadar performanslarına göre ikramiye ödenmesine ilişkin düzenleme eklendi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na 5 yıl süreyle bir önceki yıl vergi gelirlerinin onbinde 5'i tutarında ödenek ayrılacak ve bu tutar yatırım programıyla ilişkilendirilecek.
Tasarıda yer alan 22 Gelir İdaresi Bölge Başkanlığı kurulmasına ilişkin düzenleme de kaldırıldı. Bu düzenlemenin yerine 'vergi dairesi başkanlıklarına bağlı vergi dairesi müdürlükleri ile şubelerin kurulması, bunların faaliyete geçirilmesi, mükelleflerin işyeri ve kanuni merkezlerine bağlı kalınmaksızın bağlı olacakları vergi dairesi başkanlıkları ile müdürlüklerin belirlenmesi' konusunda Maliye Bakanı'na yetki verilmesine ilişkin bir düzenleme yapıldı."
Alt komisyonda yapılan değişiklikle vergi dairesi müdürlükleri muhafaza edilirken, tasarıda yer verilmeyen vergi dairesi müdürü, vergi dairesi müdür yardımcısı ve şef kadro ünvanları yeniden oluşturuldu.
Vergi denetmenlerinin belli şartları taşımaları ve açılacak sınavlarda başarılı olmaları durumunda gelirler kontrolörü olmalarına ilişkin düzenleme tasarıdan çıkarıldı.
Başkan yardımcısı ve daire başkanı olarak atanacaklarda aranan koşullar vergi dairesi başkanlığına atanacaklar için de geçerli olacak. Ayrıca defterdar veya gelir idaresi grup başkanı olarak çalışmış olanların da, başkan yardımcısı, daire başkanı ve vergi dairesi başkanı olarak atanabilmelerinin önü açılıyor.
Gelir idaresi grup başkanı ve grup müdürü kadrolarına atanabilecekler arasına vergi dairesi müdürü, gelir müdürü, takdir komisyon başkanı ve en az 10 hizmet yılını doldurmuş gelir uzmanları da dahil ediliyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber