Şener: 'E-Devlet'e geçişte İngiltere'nin önündeyiz...

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 'e-Devlet'e geçişte büyük önem taşıdığına inandıkları Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nin (MERNİS) tamamlanmış olmasını önemsediklerini belirterek, İngiltere'nin henüz bu aşamaya gelemediğini söyledi.

Şener, Çankaya Üniversitesi'nde yapılan 'e-Dönüşüm ve Türkiye' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Şener, konuşmasına Orhan Veli Kanık'ın 'Beni Bu Havalar Mahvetti' adlı şiirini okuyarak başladı. Bilgi toplumu olmanın insanlık tarihinin geldiği en son nokta olduğunu ifade eden Şener, insanlığın tarih boyunca bilgi toplumuna dönüşümün duvarlarını tamamlamak için çalıştığını dile getirdi. Günümüzde, bilgiye dayalı sistemlerin kendi kurallarını işlettiklerinin altını çizen Şener, Türkiye'nin hızlı değişim sürecine ayak uydurması gerektiğini söyledi. Şener, bilgi toplumuna geçişle birlikte 'şeffaflığın' temel kural halini aldığını ve buna da toplumsal denetimin yol açtığını sözlerine ekledi.

Türkiye'de bilgi toplumuna geçiş sürecinde gerekli çalışmaları yapması için 'e-Dönüşüm İcra Kurulu'nun oluşturulduğunu ifade eden Şener, bilişim konusunda, 2005 yılında hazırlanan eylem planına Türkiye'deki tüm kurumların organize edilmesine çalışıldığını dile getirdi. Tamamlanan MERNİS projesinin, 'e-Devlet'e geçişte taşıdığı öneme vurgu yapan Şener, MERNİS'in tamamlanmış olmasını önemsiyorum. Çünkü İngiltere halen bu aşamaya gelememiştir" şeklinde konuştu. 'e-Devlet' çalışmalarına tek taraflı yaklaşmadıklarını da kaydeden Şener, vatandaşların bilgisayar okur-yazarlığı için de çalışmalar yaptıklarını belirtti. 'e-Devlet' kapsamında yürütülen çalışmaları özetleyen Şener, dönüşüm sürecinde Türkiye'nin, sahip olduğu genç nüfus yapısıyla avantajlı konumda bulunduğunu vurguladı.

Şener, Türkiye'nin üçte ikisinin 30 yaşın altında olduğunu sözlerine ekledi. Konferans öncesinde Çankaya Üniversitesi Rektörü Ziya Aktaş da konuya ilişkin bir konuşma yaptı.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber