Sağlık Bakanlığı Müsteşarı: Halkımız gerekmediği halde hastanelere gidiyor

Haber Giriş : 07 Nisan 2005 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, hep iyi niyetle attıkları adımların sonucunu hep aynı doğrultuda alamadıklarını belirterek, "Sağlık için yaptığımız harcamanın karşılığını maalesef bu ülkenin insanına aynı paralelde sağlık hizmeti şeklinde sunamadık" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 'Dünya Sağlık Günü' dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde '4. Değerlendirme ve Ödül Töreni' düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Samsun'daki sağlık kuruluşlarını tanıtan bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Törende İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Kılınç'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yaklaşık 2.5 yıldır Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte Sağlık Bakanlığı'nda çalıştığını ve iyi niyetle sağlık sorunlarının çözülmesi için adımlar attıklarını anlattı. Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Esasında hep iyi niyetle atılan adımların sonucunu hep aynı doğrultuda alamadık. Yani sağlık için yaptığımız harcamanın karşılığını maalesef bu ülkenin insanına aynı paralelde sağlık hizmeti şeklinde sunamadık. Bakıyorsunuz hastanelerimiz var, sağlık ocaklarımız var ve fedakar çalışanları var ve bunlar olağanüstü gayretle çalışıyorlar. Ama çalıştıklarından yeterince verim elde edilemedi" diye konuştu.

Sağlıkta öyle anlamsız bir yapılanmanın olduğunu, bu anlamsız noktaları düzelmedikçe verim elde etmenin zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ünüvar, "Sağlıkta aile hekimliğin konuşuyoruz. Zira, birinci basamak çok önemli. İnsanların önemli bir kısmı gerekmediği halde hastanelere gidiyor ve yoğunluk oluşturuyor. Bu yoğunluğu karşılayacak ne fiziki mekan ne de sağlık personeli var. Bu insanları gerekmediği halde hastaneye gitmesini önlememiz lazım. Hastanelerimizde çalışanların performansını en üst düzeyde kullanmasını sağlamamız lazım. Performansa dayalı hizmetin bu noktada eşitlikten ziyade verimliliği ortaya koyan ve bir müddet sonra da kalitenin arttığı bir hizmet anlayışıdır" şeklinde konuştu. ,

Müsteşarın ardından kürsüye gelen AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni de, her alanda olduğu gibi sağlık alanında da gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalamaları gerektiğine işaret etti.

Vali Mustafa Demir ise, sağlıktaki ana hedefin, sağlıklı vatandaş yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, "Buna devletin yapılanma döneminde uyduk daha sonra su koyuverdik. Yeteri kadar hastanemiz ve personelimiz var ama şu bir gerçek ki, Anadolu'da insanlar hastalandığı zaman ya İstanbul ya Ankara'ya yola çıkıyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Koruyucu hekimliğin uygulanması lazım. Halkımıza ellerini yıkamayı, temizliği, öğretmemiz lazım ki hasta sayısı azalsın. Belki doktorlar çok hasta istiyor ama ben istemiyorum. Sağlık ocaklarında hizmetin büyük bir kısmı yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Tören, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2004 yılında başarılı bulunan 45 sağlık personeline protokol tarafından plaket ve onur belgelerinin verilmesiyle son buldu.
Törende, Vali Mustafa Demir, AK Parti Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Ahmet Yeni ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın yanısıra, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, STSO Başkanı Adnan Sakoğlu, belediye başkanları, başhekimler ve çok sayıda sağlık çalışanı hazır bulundu.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber