Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmelikleri Hala Değişmedi

Bilindiği üzere, önceki ismi "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" olan mevzuat, 28.12.2005 tarihinde "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" olarak değiştirilmiştir. Yapılan değişiklikler ile görevde yükselme mahiyetindeki atamalar için daha önce varolan eğitim ve sınav şartı korunmuş, unvan değişikliği mahiyetindeki atamalar için eğitim şartı kaldırılış ve sadece sınav şartı yeterli görülmüştür. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 08 Nisan 2005 00:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28.12.2004 tarihinde yapılan değişikliklerinde işlenmiş olduğu yönetmeliğin son haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ancak, bu değişikliğin gereği hala bir çok kamu kurumunca yerine getirilmemiştir. 28.12.2004 tarihinde yapılan değişiklik ile tüm kamu kurumlarının mevzuat yönetmeliklerini 6 ay içinde değiştirmesi istenmiştir. Ancak bu isteğe şu ana kadar sadece yönetmeliği çıkaran kurum olarak Devlet Personel Başkanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü uymuştur. Diğer kamu kurumları hala hiçbir değişiklik yapmamıştır.

Buradaki 28.12.2004 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliğinin iki geçici maddesini tekrar yorumlamak gerekemktedir.

Yönetmeliğin geçici birinci maddesi şu şekildedir: "Geçici Madde 1 -Kurum ve kuruluşlarca daha önce yürürlüğe konulmuş görevde yükselme yönetmelikleri, Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü alınarak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir."

Bu maddeye göre tüm kamu kurumlarının en geç 28.06.2005 tarihine kadar yönetmeliklerini genel yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekmektedir.

Yönetmeliğin geçici ikinci maddesi ise şu şekildedir: "Geçici Madde 2 -Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde devam eden görevde yükselme sınavları ile sınavları kazanmış ancak henüz atamaları gerçekleştirilmemiş personele ilişkin işlemler bu Yönetmelikten önceki hükümlere göre sonuçlandırılır."

Bu madde ise yapılan sınavlar ile sınavı kazanmış memurların atamalarını düzenlemektedir. Buna göre sadece yapılan sınavlar ve sınavı kazanmış memurların atamaları eski yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılacaktır. Ancak, bize gelen bilgilere göre, önceki yönetmeliğin de izin vermemesine rağmen, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının unvan değişikliği mahiyetindeki atamaları sınavsız yaptıkları şeklindedir. Daha önce Danıştay Dairelerinin kararlarını da gerekçe göstererek yapılacak bu şekildeki atamaların hatalı olacağını belirtmiştik. Umarız, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, bu şekildeki usulsüz atamalara izin verecek işlemler gerçekleştirmeyeceklerdir.

Konuya ilişkin tüm detaylara sitemizin Özel Dosyalar/ Görevde yükselme kategorisi altında yer alan haberlerden ulaşabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber