CHP'den 1 kutu süt ve 2 kap yemek sözü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2011 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okan KONURALP

CHP'nin ?Çocuklar Geleceğe Umutla Bakacaklar? adlı raporunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, ?Çocuk Bütçesi? adını verdikleri bütçe düzenlemesiyle ?Her öğrenciye günde 1 öğün süt ve 2 tas öğle yemeğini ücretsiz sağlayacağız. Doğum yapan anneye yarım altın ile bez ve mama yardımı yapacağız. CHP çocukların partisidir? dedi.Kılıçdaroğlu'nun sunuşu şöyle:

Çocuklar önceliğimiz

Bu rapora ?Çocuk bütçesi' diyoruz. Çocuk bütçesi, ?Devlet bütçesi içinden çocuklar için yapılan tüm harcamaların ortak bir çerçeve içinden izlenmesi' demek. 44 yaş üzerindeki bir yurttaşımıza, bir çocuğumuzdan 2,5 kat daha kaynak ayırıyoruz. Lafa gelince de mangalda kül bırakmıyoruz. Çocuk bütçesiyle bu dönem son bulacak. Çocuklar bütçede önceliğimiz olacak.

Ücretsiz eğitim

Okul öncesi 2 senelik eğitim ücretsiz olacak. Okullarda katkı payı uygulamasına son verilecek. Okullar çocukların vakit geçirmekten hoşlandığı mekanlar haline getirilecek. Engelli çocukların topluma katılımı en üst seviyeye çıkartılacak. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle erkan yaştan itibaren mücadele edilecek.

CHP iktidarında tüm okullarımız tam gün eğitime geçecek. ?Bir kutu süt bir öğün yemek' projemizle hiç bir çocuğun yatağa aç girmemesi için önemli bir adım atılmış olacak. Çocukların doğum sonrası sağlık denetimi de bu merkezler aracılığıyla takip edilecek. Her ilde en az bir çocuk hastalıkları hastanesi kurulacak, 2015 yılına kadar tüm doğumların sağlık personeli nezaretinde yapılması hedefine ulaşılacak.

Çocuklar hiç bir zaman terör mevzuatı altında kavuşturmaya tabi tutulmayacak. Tüm çocukların yargılanmasında sosyal hizmet uzmanlarının yanı sıra, sosyolog, pedagog, psikologlardan oluşan bir uzman kadro ilk noktadan itibaren çocuğun yanında yer alacak.

Anadilde eğitime karşıyız

Kemal Kılıçdaroğlu, ?Çocukların anadillerini ?okur/yazar' olması tartışmasını, Kürt sorunu kapsamında nasıl değerlendiriyorsunuz?? sorusuna, ?Anadilde eğitime karşıyız. Ancak, anadil kapsamında seçmeli ders seçeneği de tartışılabilir, ?Neden tartışılıyor' diye rahatsız olmayız. Öte yandan anadillerini öğreniyor çocuklar ilk konuşmaya başladığı andan itibaren. Onun okuma yazma bölümüyle ilgili olarak ise bizim sınırlamamız söz konusu değil. Bizim için her çocuğun Türkçe öğrenmesi, sınavlara ve hayata Türkçe hazırlanması önemli. Yoksa biz ?Kimse anadilini öğrenmesin' demiyoruz? karşılığını verdi.

Bakabileceğin kadar çocuk

SEÇİM bildirgesinin ?2 çocuğu kapsayan? çocuk yardımı konusunda da bilgi veren Kılıçdaroğlu, ?Yoksa kimseye ?Neden daha fazla çocuk yaptın' diye sormamız söz konusu değil. Mesele insanların bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları? dedi. Kılıçdaroğlu, sunuşunda ?Yoksul bir aile çocuğunun daha üst bir gelir grubuna yükselmesinin tek yolu iyi bir eğitim almasında geçiyor. Türkiye ise bu açıdan da çocuklarını geride bırakıyor? sözleriyle ?Eşitsizliğin ve yoksulluğun nesiller arasında aktarımı? kapsamında bir değerlendirme yaptı. Bu değerlendirmesini Karl Marks'ın ?Ekonomik koşulların belirleyiciliği? tezini andıran ?Ekonominin, bütün hayatı şekillendirdiğine inanıyorum ben? sözleriyle desteklemesi dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber