İş-Kur özürlü istihdam açığını, işveren ile talipliyi buluşturarak kapatacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2011 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) özürlülerin daha çok istihdam edilmesini sağlamak için farklı bir çalışma başlattı. İşverenlerle özürlü işsizleri bir araya getiren kurum, böylece özel sektördeki özürlü çalışan açığını kapatacak.

Özürlü çalışanların istihdamında yaşanan sorunların başında işverenlerle iletişimsizliğin geldiğini fark eden İş-Kur, çözüm olarak işverenler ile özürlü işsizleri buluşturmakta buldu. Kayıtlarındaki özürlü işsizlerin bilgileri ile işverenlerin ihtiyaçlarını bir havuzda toplayan İş-Kur, iş danışmanlarının aracılığıyla bunların sektörlere göre dağılımını yapıyor ardından iki tarafın yüzyüze görüşmesini sağlıyor. Ankara İş-Kur Müdürlüğü'nde başlayan pilot uygulamanın ilk buluşmasına katılan 135 özürlüden 40'ı iş sahibi oldu. 20 işveren temsilcisinin katıldığı toplantılar, İş-Kur'un belirlediği günlerde kurumların özürlü iş gücü açığı kapatılana kadar devam edecek.

İlgili yasal düzenlemelere göre yüzde 40 ve üzerinde engelli olan kişilerin, kurumlar tarafından çalışan personel sayısının yüzde 3'ü kadarıyla istihdam edilmesi zorunlu. Bunu yerine getirmeyenler, özürlülerin istihdam edilmesine kadar kişi başına aylık bin 672 TL para cezası ödemek zorunda.

Sağlık sektörünün önemli isimlerinden Medicana Hastanesi'nin İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Uslu, özürlü personel istihdamını İş-Kur aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Hastanede toplam 20 özürlü istihdam etmeleri gerektiğini, 7 özürlü kadrosunun açık bulunduğunu aktaran Uslu, "10 talipli var. İş- Kur aracılığıyla görüşerek, kendilerine taleplerimizi bildiriyoruz. Kurumumuzun ihtiyacı olan personeli arıyoruz.? şeklinde konuştu.

Medicana Hastanesi ile iş görüşmesi yapan isminin açıklanmasını istemeyen ortopedik engelli bir bayan, ?İş-Kur'un mobil aracı evimize gelerek iş kaydımı gerçekleştirmişti. Şimdi de beni evimden alıp buraya getirdiler. Ben yapabileceğim işleri ve çalışmayı istediğim sektörü belirttim. Buna göre görüşmeye çağrıldım.? dedi.

Daha önce 10 yıl medikal sektöründe çalıştığını ve 4 yıldır işsiz olduğunu söyleyen ortopedik engelli bayan, ?Eşim de ortopedik engelli. O kamuda çalışıyor. Bu toplantı aracılığıyla işverenlerle bir araya gelerek, rahat rahat konuşum, kendimizi anlatabiliyoruz.? ifadelerini kullandı.

Yüzde 100 oranında görme engeli bulunan Semiha Kuşçu ise santral memuru olarak başvuruda bulunanlar arasında. Daha önceden de birçok görüşmeler yaptığını belirten Kuşçu, bu uygulamayla işverenlerle doğrudan görüşebildiklerini dile getirdi. Kuşçu, yapılan görüşmeler sonunda telefon operatörü olarak işe başladı.

ANKARA'DA 550 ÖZÜRLÜ İSTİHDAM AÇIĞI VAR

İş-Kur Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, konuyla ilgili Cİhan'a yaptığı açıklamada, başkentin pilot il seçildiğini belirtti. Gerçekleştirilen görüşmelere 135 özürlü işsiz ile 20 farklı firma temsilcisinin katıldığını söyledi. Engellilerin en kısa zamanda işe yerleşerek, sosyal hayata katılmaları amaçladıklarını belirten Altuğ, Ankara'da iş aramak için kayıtlı bulunan 3 bin engellinin işe yerleştirilmesinin hedeflediklerini söyledi.

İl Müdürü Altuğ, Ankara'da 550 özürlü çalışan açığının bulunduğunu dile getirerek, ?Biz bugün bu arkadaşlarımızın 135'ini burada işverenlerle görüştürdük. Bunlardan 40'ı bugün işe yerleştirildi. Kimi telefon operatörü olarak kimi de marketlerde gıda firmalarında farklı yeteneklerine göre istihdam edildi.'' bilgilerini verdi.

İşverenlerin istedikleri vasıflara göre iş danışmanları tarafından özürlü işsizlerin tutulan kayıtlarına göre mülakatlar yapıldığını kaydeden Altuğ, ?Kamu kurumlarında 50 ve üzeri işçi çalıştırıyorsa yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 oranında özürlü işçi çalıştırma zorunluluğu var. Bunu gerçekleştirmeyenler her ay 1672 lira ceza ödemek zorunda. Biz bu çalışmalardan yoğun verimlilik alacağımıza inanıyoruz.? şeklinde konuştu.

Bu toplantıların İş-Kur Genel Müdürlüğü tarafından diğer illerde de yaygınlaştırılacağını kaydeden Altuğ, özürlülerin kayıtlarını Ankara'daki tüm ilçelerde bulunan kaymakamlık, belediye, sosyal güvenlik gibi kurumlar aracılığıyla tuttuklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber