MEB, tarlada çalışan çocuklar için yol haritasını belirledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2011 14:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Milli Eğitim Bakanlığı, mevsimlik gezici tarım işçisi çocuklarının eğitimleri konusunda yol haritası hazırladı. Buna göre, mevsimlik gezici tarım işçisi çocuklarının yoğun olarak bulunduğu yerlerde, gezici öğretmen görevlendirilerek, mobil okul veya çadır okul uygulaması yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla Mevsimlik Gezici Tarım İşçisi Çocuklarının Eğitimi konulu bir genelge yayınlandı. Çubukçu, genelgede, birçok vatandaşın yılın belirli dönemlerinde ikamet ettikleri yerleşim birimlerinden mevsimlik gezici tarım işçisi olarak, yurdun farklı bölgelerine göç ettiğine dikkat çekti. Çubukçu, eğitim öğretim dönemine rastlayan zorunlu göçler neticesinde, öğrenim çağındaki bir çok çocuğun eğitim ortamından uzaklaştığını belirtti.

Çubukçu, genelgede, mevsimlik gezici tarım işçisi çocukların eğitime erişim ve devamlarının sağlanması noktasında bir yol haritası da açıkladı. Buna göre, mevsimlik gezici tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının, öncelikle kendi bölgelerindeki yatılı ilköğretim bölge okullarına yerleştirilmeleri sağlanacak. Yatılı öğrenci olarak yerleştirilme imkanı bulunmayan çocuklar, göç ettikleri yerlerde taşımalı ilköğretim uygulamasından yararlanacak. Mevsimlik gezici tarım işçisi çocuklarının yoğun olarak bulunduğu yerlerde gezici öğretmen görevlendirilerek mobil okul veya çadır okul uygulaması yapılacak. Zamanında okula kayıt yaptıramamış veya öğrenimlerine bir süre ara vermiş çocuklardan durumu uygun olanlar, yetiştirici sınıf öğretim programından faydalandırılacak. Mevsimlik ve gezici tarım işçilerinin, göç ettikleri yerlerde bulunan halk eğitim merkezi müdürlüklerince ailelere yönelik sosyal faaliyetler yapılacak, öncelikli tarım alanları olmak üzere meslek edindirme kursları düzenlenecek, toplumsal gelişime destek bakımından aile içi ve bireysel eğitim-danışmanlık hizmetleri verilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından, mevsimlik ve gezici tarım işçilerinin maddi ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verilecek, çocukların okul kıyafetleri, kırtasiye ve benzeri gereksinimlerinin giderilmesi sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber