Az enerji tüketen ürünler tercih ediliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2011 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması ve bununla birlikte elektrik faturalarının pahalı olması, az enerji tüketen ürünlere olan ilgiyi artırıyor. 'A Plus' olarak adlandırılan ve sınıfına göre en az elektrik tüketen ürünler, kendisini zaman içerisinde amorti edebiliyor.Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan ve alanında Türkiye'nin en büyük üreticilerinden birisi olan Kaysu Dayanıklı Tüketim Malları ve Soğutma Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, bu alandaki üretimini arttırabilmek için Avrupa'daki bir fabrikayı Türkiye'ye taşıdı. Derin dondurucu, dondurma buzdolapları başta olmak üzere 12 çeşit ürün ürettiklerini belirten KAYSU Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Filiz, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması ve buna bağlı olarak ta enerji tüketiminin pahalı olmasının insanları daha az elektrik harcayan ürünlere yönelttiğini söyledi.

Filiz, "Enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün giderek artıyor. Ancak dünyadaki enerji kaynakları da hızlı bir şekilde tükeniyor. Türkiye'de enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke. Buna paralel olarak Türkiye'de elektrik enerjisi pahalı. Bunun bilincinde olan firmalar vatandaşın da tercihi doğrultusunda az elektrik tüketen ürünler üretmeye başladı. Vatandaşlarda daha az elektrik tüketen ürünleri tercih etmeye başladı. Türkiye'de en fazla elektrik tüketen E sınıfı olarak adlandırılan ürünler bile üretiliyor. Bu tür ürünlerin vatandaşlar tarafından ucuz olduğu için zaman zaman tercih edilebiliyor. A sınıf ürünler alırken diğer sınıflarına göre pahalı olsa bile çok kısa bir süre içerisinde kendisini amorti ediyor. Vatandaşlar son yıllarda özellikle A sınıf ürünleri tercih etmeye başladı. Ancak bunun ülke geneline yayılarak fazla enerji tüketen ürünlerin tamamen terk edilmesi gerekiyor. Biz firma olarak Slovenya'da A plus enerji seviyesi ürünler üreten fabrikayı geçen yıl satın alıp Kayseri'ye taşıdık. Bu alanda ciddi yatırımlar yaptık." diye konuştu.

EKONOMİK İSTİKRAR İŞADAMLARININ AVRUPA'YA AÇILMASINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Türkiye'deki istikrar ve ekonomik büyüme, işadamlarının Avrupa'ya açılmasını kolaylaştırıyor. Dünya ülkelerinin Türkiye'ye güveninin artması, ihracat yapan firma sayısını ve ihracat oranlarını arttırdı. 2010 yılındaki 6,5 milyon euroluk ihracat yaptıklarını 2011 yılında 10,6 milyon euro ihracat hedefi koyduklarını kaydeden Filiz, günlük bin 125 şişe soğutucu denilen dolaplardan, 750 adette derin dondurucu ve dondurma dolabı kapasitesine sahip olduklarını söyledi.

Üretimlerinin yüzde 80'ini özellikle Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerine değinen Filiz, 2010 yılında yaklaşık 6,5 milyon euroluk ihracat yaptıklarını 2011 yılı ihracat hedeflerinin ise 10,6 milyon euro olduğunu söyledi. İhracatta yüzde 90 oranında bir artış hedeflediklerinin altını çizen Filiz, "Türkiye'deki istikrar, firmaların ihracat yapmasını kolaylaştırdı. Türkiye'deki ekonomik büyüme, istikrar ortamının sağlanmış olması tüm dünyanın Türkiye'ye olan güvenini arttırdı. Sadece Avrupa değil Ortadoğu ve Afrika pazarları da kapılarını Türk firmalarına sonuna kadar açtı. Bununla birlikte ihracatta patlama yaşandı. Bizde firma olarak 2011 yılı ihracat hedefimizi yaklaşık yüzde 90 arttırarak 10,6 milyon Euro olarak belirledik." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber