Sanal oyunlardaki çete tehlikesine karşı ebeveynlere uyarı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2011 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, sanal oyunlara bağımlı hale gelen çocukların, sanal ortamdaki kişilerle arkadaşlıklar kurduğunu, uyuşturucu madde satanlarla irtibata geçebileceğini belirterek çocukların çetelere üye olabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor. Sanal oyunlara karşı ailelerin çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şiddet içerikli online oyunların çocukların kişisel gelişimini de büyük ölçüde etkilediğini ifade ediyor.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Pedagog ve Psikolojik Danışman Yrd. Doç. Dr. Ümit Sahranç, oyunun insan doğasının bir parçası olduğunu, fiziksel bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. Sanal oyunların hemen hemen hepsinde saldırganlık olduğunu belirten Sahranç, oyunların kazan ve diğerini kaybettir düşüncesini empoze ettirdiğini, oyunların birçoğunda gerçek hayatta kanuna aykırı olan(silah, vurmak, dövüş, arabayla çarpmak, hırsızlık) hareketlerin yapıldığını, bunu da kişilik gelişimi açısından saldırganlık davranışlarını tetiklediğini dile getirdi. Sahranç, çocukların sürekli askerlikle ilgili, savaşla ilgili oyunlarda ve hırsız-polis oyunlarında oradaki kahramanların tesirinde kaldığını belirterek, bütün bunların çocukların, gençlerin fiziksel, bilişsel, ahlaki gelişimi ve genel anlamda beden sağlığı açısından zararlı olduğunu ifade etti.

İnternet-oyun bağımlılığı çocuklar, gençler ve aileler üzerindeki etkileri olduğu belirten Sahranç, şu tespitlerde bulundu: ?Öncelikle aile içerisindeki iletişim kilitleniyor, çatışmaya dönüşüyor. Yani aile içerisindeki bu iletişim bozulmuş oluyor. Aile içerisinde kavgalar ortaya çıkmaya başlıyor. Çocukların uyku düzeni bozuluyor.?

Sahranç, anne-babaların çocuklarını sanal oyunların tehlikelerinden koruması gerektiğini vurgulayarak, bu noktada şu tavsiyelerde bulundu: "Anne-baba kişiler arası iletişimle ilgili bilinçlenmeli, çocuğunu dinlemeli, çocuğunu dinlediğini ona iletmeli, çocuğuyla iletişim kurmalı. Yani öncelikle ailelerin iletişim becerilerini öğrenmesi lazım."

Çocukların, spora ve sanata yönlendirilmesi ve çocukların benlik değerinin arttırılması gerektiğini kaydeden Sahranç, sanal oyun bağımlılığının önüne geçmek ve bilinçli internet kullanımının yaygınlaştırılmasının gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber