Göreve yeni başlayan memur, 90 gün sonra sağlık hizmetinden yararlanabilecek

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) 3'üncü Kuruluş Yıldönümü nedeniyle 09 Nisan 2005 Cumartesi günü TÜRK-İŞ Konferans salonunda bir panel düzenlenmiştir.

Oturum başkanlığını BASK Genel Mali Sekreteri Ayhan ÇİVİ'nin yaptığı panele, Ak parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin BEYRİBEY , CHP İstanbul Milletvekili Kemal KILIÇDAROĞLU ve DYP Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN panelist olarak katılmışlardır.

?Sosyal güvenlik reformu ile ne yapılmak isteniyor ?? konulu panelde Hükümet tarafından TBMM sunulan ?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı' ile getirilmek istenen yeni düzenlemeler,sigortalılar açısından meydana getireceği hak kayıpları tartışılmıştır.

Panelin sonunda ortaya çıkan görüşler ana hatlarıyla aşağıda kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

- Tasarı kamuoyunda yeterince tartışılmadan ve tüm sosyal tarafların görüşleri alımadan TBMM'ne sunulmuştur

- Mevcut tasarıda kayıt dışılığı önleyecek, istihdamı teşvik edecek ve artıracak, sosyal güvenlik sistemine yeni kaynaklar yaratacak bir düzenleme bulunmamaktadır.

- Tasarıda tüm tarafların eşit özverisi öngörülmemiş olup, sigortalıların kazanılmış hakları ortadan kaldırılırken, yükümlülükleri de artırılmıştır.

- SSK' lı işçilerde Sosyal Güvenlik Primi İşveren payı yüzde 22.5 den yüzde 17.5'e düşürülürken, işçi payı yüzde 7.5 den yüzde 9.2 ye yükseltilmektedir.

- Sigortalılarda mevcut sistemde malüllük aylığı bağlanması için 1800 gün prim ödenmesi gerekirken, bu süre 3600 güne çıkarılmaktadır. Ayrıca malüllük aylığı bağlama oranı da yüzde 60 dan yüzde 50 ye düşürülmektedir.

- Sigortalının ölümü halinde aylık bağlanması için 900 gün prim ödemesi gerekirken bu süre 1800 güne çıkarılmaktadır.

- Halen kurum ve kuruluşlar tarafından ödenen Sosyal Yardım Zammı Sosyal Sigortalar tarafından ödenecektir.

- Halen yürürlükte olan uygulamada tüm sigortalılar açısından sağlık hizmetleri ücretsiz verilirken, yeni getirilen düzenleme ile sigortalılardan yüzde 5 sağlık priminin yanında tedavi katkı payları da alınacaktır. (Örneğin her muayene başına 2 YTL katkı payı ).

- Geriye dönük prim borcu bulunan sigortalılara herhangi bir sağlık hizmeti verilmeyecektir.

- Tüm sigortalılara geriye dönük borçlanma hakkı verilirken, mahkumiyet cezası alan sigortalılar bu kapsamın dışında bırakılmıştır.

- Yürürlükte bulunan uygulamaya göre kamu görevlilerinin emekli olmaları halinde ekonomik ve sosyal hakları bulundukları statüye göre belirlenmektedir. Getirilen yeni düzenlemede ödenen prim esas alınacaktır.

- Emekli Sandığına tabi kamu görevlilerinin tüm gelirleri ( makam tazminatı, ek tazminat vb.) sigorta primine esas matraha dahil edilmektedir. Bu nedenle prim oranı yüzde 16 dan yüzde 9 a düşürülmekle birlikte daha fazla sigorta primi ödeyecektir.

- Diğer sigortalılarda prim ödeme tavanı belirlenirken, Emekli Sandığına tabi kamu görevlilerine herhangi bir tavan getirilmemiştir.

- Göreve yeni başlayan bir Devlet memuru da sağlık hizmetlerinden yararlanırken, yeni düzenleme ile 90 gün prim ödedikten sonra sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacaktır.

- Kamu görevlilerinin emekli aylığı ve emekli ikramiyelerinin hesabında son alınan maaş değil, prim ödemeye esas 'Ortalama aylık kazaç' dikkate alınacaktır. Bu nedenle halen çalışanlarda dahil olmak üzere kamu görevlilerinin emekli ikramiyelerinde ve maaşlarında kademeli bir düşüş olacaktır.

- Kamu görevlilerinin ayakta veya yatarak tedavileri halinde ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmazken, getirilen düzenleme ile üç günden sonraki doktor raporlarında maaşı kurum yerine sosyal sigorta kurumu ödeyecektir. Bu nedenle kamu görevlileri daha düşük maaş almak zorunda kalacaktır. Bu nedenle pek çok kamu görevlisi emekliliği düşünecektir.

- Bu tasarının hazırlanış şekli ve maddelerin dizaynı tasarıyı zor anlaşılır bir şekle sokmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber