Yargıtay: Sanıkla yargılayan hakimin davalık olması ?husumet' anlamına gelmez

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, sanıkla yargılayan hakimin davalık olmasının ?husumet' anlamına gelmeyeceğine karar verdi.

YARGITAY 20. Hukuk Dairesi, yargılaması devam ederken davaya bakan hakimlere sanıklar tarafından açılan davalarla ilgili kritik bir karar aldı. 20. Hukuk Dairesi, yargılama sürerken hakim hakkında şikayetçi olunması veya tazminat davası açılmasının, taraflar arasında ?husumet? oluştuğu anlamına gelmeyeceğini belirtti. Yargıtay 20.Hukuk Dairesi, ?Yargılama devam ederken taraflarca mahkeme hakimi hakkında şikayette bulunması veya aleyhe tazminat davası açması HUMK 29/5 maddesinde belirtilen ?davalık olma' (husumet) anlamında yorumlanamaz? dedi.

Husumet şartını oluşturmaz

Bakırköy 5. Asliye Ticaret Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne tazminat davası açıldıktan sonra yapılan reddi hakim talebi Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu karara yapılan itiraz ise Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, yargılama devam ederken hakimler hakkında açılan tazminat davalarının reddi hakim için gerekli olan ?husumet? şartını oluşturmayacağına hükmetti ve kararı onadı. Onama kararında, ?Aksine bir yorum, yargılama yapan tüm hakimlerin kötü niyetli taraflarca reddedilmesini kolaylaştıracağı gibi, bu hakkı kötüye kullanmak isteyenlerin davranışlarını da korumak anlamına gelir? değerlendirmesi yaptı. Kararda şöyle dendi: ?Hiçbir hukuk kuralı kötü niyeti korumaz. Aksini kabul etmek, kötü niyetli kişilerce açılacak uydurma davalar sonucu davaya bakan hakimlerin sağlıklı, baskıdan uzak ve hür iradeleri ile görev yapmalarına engel olacağı gibi, tabii hakim ilkesini de zedeleyecektir.? LÜTFİ KAPLAN ANKARA

14 ayrı dava açıldı

Ergenekon sanıkları Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne 14 ayrı dava açarak, Ergenekon ve Balyoz hakimleri hakkında tazminat talebinde bulundu.En yüksek tazminat davası açan isim ise Mehmet Haberal oldu. Toplam 7 hakim hakkında davacı olan Haberal, toplam 140 bin TL tazminat talebinde bulundu. Ergenekon hakimleri hakkında; Çetin Doğan 60 bin, Dursun Çiçek 5 hakim hakkında 25 bin, Ahmet Yavuz 3 hakim 60 bin, Levent Bektaş 3 hakim hakkında 60 bin, Süha Tanyeli 3 hakim hakkında 60 bin , Hayrettin Ertekin 6 hakim hakkında 60 bin liralık dava açtı. Ergenekon sanığı Fatih Derdiyok da 3 bin liralık tazminat istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber