Genç mühendislerden insansız helikopter

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Mayıs 2011 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fırat KESKİNKILIÇ - Ünsal ÇAKİN

İSTANBUL'da yaklaşık 1,5 yıl önce kurulan ve bünyesinde yaşları 24 ile 30 arasında değişen 9 genç mühendis çalıştıran Atlantis isimli Türk firma, bu genç mühendislerle TÜBİTAK'ın da verdiği destek ile havada üzerindeki bataryasıyla 35 dakika kalabilen ve HD kalitesinde canlı olarak görüntü veren 'Aeroseeker' isimli insansız helikopteri geliştirdi. İstenilirse üzerine 500 gram ağırlığa kadar patlayıcı madde eklenebilen ve uzaktan kumanda ile belirlenen hedefe bırakma imkanı olan insansız hava helikopterine Emniyet Genel Müdürlüğü yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca çeşitli ülkelerde bu cihazı satın almak için sıraya girdi.

Merkezi İstanbul'da bulunan 'Atlantis İnsansız Araç Çözümleri' firması, 9 genç mühendis ile birlikte kurulduktan sonra 'Aeroseeker' isimli insansız helikopteri geliştirdi. Yapım çalışmaları başladıktan 6 ay sonra da TÜBİTAK bu projeyi beğendi ve desteklemeye başladı. Yaklaşık 1 yıl süren çalışmaların ardından tamamen Türk yapımı olan insansız helikopter, Beylikdüzü'nde bulunan TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi'nde bu yıl 10'ncusu düzenlenen 'İDEF 11 Savunma Sanayii Fuarına' yetiştirildi ve sergilendi. 1,5 kilo ağırlığında olan mini insansız hava helikopteri, üzerine takılı olan HD kalitesinde görüntü alan kamera ile uzaktan kumanda ile 10 kilometrelik alanda keşife çıkıyor ve kumanda masasındaki kişiye ve bu cihaza bağlı video gözlük isimli gözlüğü takan kişiye anında canlı olarak görüntü veriyor ve hafıza kartına bu görüntüleri ayrıca kayıt altına alıyor. Dikey iniş ve kalkış yapabilen cihaz, ayrıca kumandasız halde, kullanan kişinin verdiği koordinatlara gidip, belirtilen yerin görüntüsünü kaydettikten sonra merkezine geri dönüyor.

ÜZERİNE PATLAYICI KONABİLİR

Güvenlik kurumlarına satışı planlanan cihaz, üzerindeki batarya ile 35 dakika aralıksız havada kalabiliyor. İstenilirse insansız hava helikopterine 500 gram ağırlığında patlayıcı yüklenir ve uzaktan kumanda ile bu patlayıcı belirlenen noktaya bırakılabiliyor.

Türk yapımı olan ve genç mühendislerin geliştirdiği proje ile Aeroseeker' isimli insansız hava helikopterini geliştirdiklerini belirten Atlantis İnsansız Araç Çözümleri Genel Müdürü Erdal Aksungur, "Sessiz çalışan bu cihaz ile karakol güvenliği,terör olaylarının önüne geçme ve belirleme, petrol boru hatlarının denetimi, orman yangınları, çığ tehlikelerini tespiti,denizde kayıp arama, konvoy güvenliği gibi bir çok durumda güvenle kullanılabilir. Diğer benzerlerine göre daha kaliteli ve daha ekonomik. Tamamen Türk yapımı olan bu cihazımıza Emniyet Genel Müdürlüğü oldukça ilgi gösterdi. Ayrıca Arap ve Afrika ve Uzak Doğu ülkeleri ile çeşitli ülkeler 'Aeroseeker' ile oldukta ilgilendi.Bu projeyi geliştiren genç mühendislerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber