IMF, Gelir İdaresi'ne 'patron başkan' atanmasını istiyor

Haber Giriş : 12 Nisan 2005 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ile 9 gündür süren Niyet Mektubu üzerindeki pazarlıklar yeni stand-by'ın ön koşulları arasında yer alan Gelir İdaresi ve Teşvik Yasaları'na kilitlendi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin Türkiye'deki 9 günlük gözden geçirme çalışmaları bugün sona ererken, görüşmeler stand-by düzenlemesinin ön şartları arasında yer alan Gelir İdaresi ve Teşvik Yasaları'na kilitlendi. IMF, Gelir İdaresi Yasası'nda "patron başkan" isteğinde ısrar ediyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da sıcak baktığı bu formül, Gelir İdaresi'ne özel sektörden başkan atanmasını içeriyor. Teşvik Yasası'nda eski yatırımların desteklenmesindeki uzlaşmazlığa çözüm aranıyor. Stand-by için diğer önkoşulları oluşturan Bankalar Yasası ile sosyal güvenlik reformunun "Genel Sağlık Sigortası" bölümü, IMF ile mutabakata varıldığı gibi TBMM'ye sunuldu.

İKİ YASADA PÜRÜZ
IMF Türkiye Masası Şefliği görevini bırakan Rıza Moghadam ve yeni şef Lorenzo Giorgianni'nin başkanlığında teknik düzeyde sürdürülen çalışmaların tamamlanarak 10 milyar dolarlık kredi sağlayacak Stand-by için Niyet Mektubu'nun nisan sonunda Washington'a gönderilmesi hedefleniyor. Mektupla ilgili detaylar Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yarın başlayacak ABD seferindeşekillenecek. IMF heyetinin ağırlıklı olarak Hazine Müsteşarlığı'nda sürdürdüğü çalışmalarda iki yasada uzlaşma arandı:

* Gelir İdaresi Yasası: IMF, Gelir İdaresi'ne özel sektörden başkan atanabilmesini istiyor. Maliye Bakanı Unakıtan, özel sektörden bir başkana itiraz eden CHP'nin engelini Meclis'te aşmaya çalışacak.

* Teşvik Yasası: IMF, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda son şeklini alan yasayla ilgili olarak eski yatırımların da teşvikten yararlandırılmasına, maliyetin çok artacağı ve bütçe dengelerinin riske gireceği gerekçesiyle itiraz ediyor. IMF, hükümetin katı tutumu karşısında bir ara model getirdi. 'Bire bir' olarak adlandırılan bu modele göre, "Ne kadar yeni istihdam yaratılırsa o sayıda eski istihdam da teşvik alması" önerildi. Hükümet ise IMF'ye "Yasa yürürlüğe girdiğinde yılın yarısı geçmiş olacak. Kalan dönemde, hemen yüzde 20 istihdam artışı kolay değil. Bu yüzden bu yıla gelecek yük 100 trilyon lirayı geçmez" tezini savundu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber