Babacan'dan BDDK Başkanı'nın 'konut kredisi' çıkışına destek/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2011 13:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konut kredisinde yüzde 25'lik ödeme şartı ile ilgili olarak, ''Son aylarda o kuralı delmek isteyen, etrafından dolaşmak isteyen bir kaç tane banka belirlendi. Bir Bankcılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı bunu hangi güce dayanarak söyler. Ardında siyasi irade sapasağlam durmasa, siyasi irade 'korkmadan doğruyu yap, biz senin arkandayız' demese bunu birilerinin çıkıp açıkça söylemesi kolay değil.'' dedi.

İstanbul Ekonomi ve Finans Konferansı (ICEF) Fatih Üniversitesi öncülüğande toplandı. Küresel Finansal İstikrarın Sürdürülebilirliği başlığı altında yapılacak konferansa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanısıra eski IMF Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Anne Krueger, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ve Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Karagöz katıldı.

Konferansta Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ali Babacan, iktidar olarak 2003-2004'ten bu yana finans sektöründe önemli reformlara imza attıklarını belirtti. Regülasyon çerçevesini sıkı tuttuklarını anlatan Babacan, yaptıkları diğer bir çalışmanın da Konut Kredisi Yasası olduğundan söz etti. Konut kredisinde yüzde 25'lik ödeme şartı bulunduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı, 2006'da bu yasayı geçirirken çok güçlük çektiklerini vurguladı. Ali Babacan, yüzde 25'lik şartı sosyal sıkıntılara sebep olmamak, hakikaten ödeme gücü bulunanların belli miktarda borca girmelerini imkan tanımak adına yaptıklarını dile getirirken, şunları kaydetti:

''Son aylarda o kuralı delmek isteyen, etrafından dolaşmak isteyen bir kaç tane banka tespit edildi. Bir BDDK Başkanı bunu hangi güce dayanarak söyler. Arkasında siyasi irade sapasağlam durmasa, siyasi irade 'korkmadan doğruyu yap, biz senin arkandayız' demese bunu birilerinin çıkıp açıkça söylemesi kolay değil. Lobi sadece parlamentolar üzerinden değil, basın üzerinden de gelir. Akademisyenler üzerinden de gelir. Bankacılık demek para demek. Para ile etki alanınızı çok rahat genişletebilirsiniz. Yandaş bulmanız çok zor değil. Bir kez ortaya attığınızda basınıyla parlamenterleriyle, köşe yazarlarıyla hatta bazen akademisyenlerde bu tezinin arkasına güç biriktirmek çok zor değil. İşte burada herkesin çok uyanık olması gerek. Uzun vadeli istikrar adına sürdürülebilir büyüme adına herkesin mutlaka aklı selim ile hareket etmesi gerekir. Asla kısa vadeli rüzgarlardan etkilenmememiz gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber