YGS yerine 'olgunluk sınavı' tartışması

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Mayıs 2011 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın AKŞAM'a açıkladığı 'olgunluk sınavı' tartışması büyüyor. YGS yerine yapılacak sınavı birçok eğitimci desteklerken, temel itiraz aceleye getirilmemesi ve ciddiyetle uygulanması yönünde...

Turgay POLAT

- Yaman Şenkul (Eğitimci. 1955'ten önce olgunluk (lise bitirme) sınavına girdi.): Bu sınav lise mezunlarının genel kültürünü, tarihini bilen ayrıca analitik düşünen sorgulayan bir birey olmalarını sağlayacak. Liseyi bitirmek bu kadar kolay olmamalı bu yüzden olgunluk sınavı yapılmalı. Ayrıca burada önemli olan olgunluk sınavı yapılacaksa öğretmenlerin de çok iyi seçilmesi gerekli. Çünkü öğrencilerin bu sınavdan geçmek için her konuyu detaylı bir şekilde anlaması gerekiyor.

- Prof. Dr. Ziya Selçuk: (Talim Terbiye Kurulu Eski Başkanı): Doğru bir uygulama olacağını düşünüyorum. Ancak eğitimle ilgili bazı kararların iyi düşünülmesi ve tartışılması gerekli. Türkiye her vatandaşını lise mezunu yapmalıdır ama bu zorlama ile değil belli bir altyapı ile olmalıdır. Örneğin bu sistemle üniversiteye gideceklere lise 4 yıl, üniversiteye gitmeyeceklere lise 3 yıl olabilir. Her çocuğun YGS 2ye girmesi yanlıştır.

Ciddi bir siyasi irade gerek

Prof. Dr. Ali Baykal (Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi): Şu an da lise sistemimizde ilginç bir durum var öğrenciler liseye kayıt oluyor derslerden borçlu geçiyor. Sonra af çıkıyor ve lise mezunu oluyor. Lise mezunu olduğunda ilginç bir şekilde üniversite adayı oluyor. Olgunluk sınavı liseyi hak ederek bitirme anlamına geliyor. Bu da birçok sorunun çözümü anlamına geliyor. Ancak bu sınavın uygulanması için ciddi bir siyasi irade de gerektiriyor. Bu sistem hak edenin geçeceği hak etmeyenin geçemeyeceği bir sistemdir.

Notlar çok subjektif

Doç Dr. Selçuk Şirin (New York Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Öğretim Üyesi): ABD'de öğrencilerin üniversiteye yerleşmesinde öncelik okul başarısı ikinci planda ise (Türkiye'deki LYS karşılığı olan) SAT sınavıdır. Bu açıdan olgunluk sınavı okulu öne çıkaracağı için doğru bir yaklaşımdır. Ancak ülkemizde benim gördüğüm okulda verilen notlar çok subjektif. Bizim objektif ölçme ilkelerine ihtiyacımız var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber