Bakan Çiçek: Simav taşınmayacak

Haber Giriş : 22 Mayıs 2011 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Simav'ın taşınmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Fay hattında olan her ilçe taşınacak diye bir şey yok. Sıkıntı fay hattından değil, asıl sıkıntımız yapı malzemesi ve tekniğindedir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Ejder Kaya, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Orhan Yüce ile birlikte helikopterle Eynal Kaplıcaları'ndaki futbol sahasına gelen Çiçek, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy ve AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Yenipazar tarafından karşılandı.

Beraberindekilerle Leylekkürü mevkisindeki çadır kente gelen Çiçek'e sorunlarını anlatan depremzedelerden Yasemin Gencer, ''Evlerimizi görün. Allah aşkına halimizi görün. Bir çadır alamadık. Bu devlet artık sesimizi duysun. Yeter artık'' dedi. Çiçek, yeterli sayıda çadır bulunduğunu ve sorunların kısa sürede çözüleceğini söyledi.

Çadır kentte oluşturulan Kriz Merkezinde ilgililerle toplantı yapan Çiçek, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, herkese gösterdikleri sabır için teşekkür etti.

Depremi 'sabır gerektiren çok zor bir olay' diye niteleyen Çiçek, burada ilk andan itibaren gerekenlerin yapıldığını bildirdi. Buna katkı verenlere teşekkür eden Çiçek, şöyle devam etti:

''Olayın boyutlarını görmeye çalışıyoruz. Çevre illerde de hissedilen bir deprem oldu. İlgili tüm bakanlıklar ve Kızılay, ilk andan itibaren ciddi bir çaba harcadı. Hükümet olarak işi ilk andan itibaren koordine ettik. Her şey mükemmel değil, her şey bitmiş değil. Depremden sonra süratle hareket ettik. Önce can güvenliğini sağlamaya çalıştık. Riskli bölgelerden vatandaşları güvenli bölgelere taşıdık. Bu esnada ufak tefek aksaklıklar olabilir.

5 bin 175 çadır gönderdik, 4 bini dağıtıldı, burada bir çadır sıkıntısı yok. Belki taleplerin çeşitliliğinden kaynaklanan dağıtım sıkıntısı olabilir. Vatandaş, evinin bahçesine çadır kurmak istiyor, biz buna güvenlik nedeniyle izin vermedik. Bu, çadır yok anlamına gelmez. Deprem bölgesinde 1175 fazla çadır var. Gerekirse 10 bin, 20 bin tane daha göndeririz. 24 bin 65 battaniye gönderdik, 22 bini dağıtıldı, 5 bin 214 yatak gönderdik, 4 bin 250'si dağıtıldı. Elimizde hala yatak var.''

-''HASAR TESPİT ÇALIŞMASININ YÜZDE 90'I TAMAMLANDI''-

Çiçek, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, bunun sonuçlarına göre yapılacakların belirleneceğini anlattı. Ön hasar tespit çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığını bildiren Çiçek, tespitlerin çok sağlıklı yapılması gerektiğinden dikkatli davranıldığını kaydetti. Çiçek, şöyle konuştu:

''Simav'da şu anda acil yıkılması gereken 277 konut var. 86 yıkık bina var ve hasarlı, oturulamaz daire sayısı 1616, hasarlı, oturulabilir daire sayısı 1783. Burası için 'afete maruz bölge' kararı alındı. Bu kapsamda vergiler, sigorta primleri, kamu bankalarına olan borçlar ertelendi. Özel bankalara da borcu olanlar olabilir. Bizim özel bankalara 'şunu yapın' deme yetkimiz yok ama onlar da bu ülkenin bankasıdır. Bugün birlik ve dayanışma günüdür, buradan çağrı yapıyorum; onların da anlayış göstereceğine inanıyorum.

Bürokratlara sesleniyorum: Bu tarz afet veya felaketlerde vatandaşlar daha hassas olur. Vatandaşın işi süratle görülmeli. Sorunu çözmek için gerekirse sabaha kadar çalışılmalıdır. Depremin yanı sıra bürokratik felaket de yaşanmasın.''

-''GEÇİCİ PREFABRİKE KONUTLAR İNŞA EDİLECEK''-

Çiçek, binaları oturulamaz hale gelen vatandaşlara konut tahsisi için çalışmaların hızla sürdüğüne işaret ederek, TOKİ'nin kalıcı konutları kısa sürede yapacağını anlattı. TOKİ'nin daha önce Simav'da yaptığı 192 konutta hak sahiplerinin dışında boş kalan konutların depremden zarar gören vatandaşlara verileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''TOKİ, mevcut konutların yanına kalıcı konutları yapacak. Bunları yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren talepler alınacak. Konut tipleri belirlenecek. Pazartesi günü (yarın) TOKİ evlerinin yanındaki arsa için ihale yapılacak. Vatandaş evini kendisi yapmak istiyorsa parasını Özel İdareye göndereceğiz, ihaleyi Özel İdare yapacak. Evler iki şekilde yapılacak. Ya TOKİ ya Özel İdare... 'Parayı verin biz yapalım' anlayışına sıcak bakmıyoruz. Kimse bizi bu konuda zorlamasın. TOKİ evleri, iki yıl ödemesiz olabilir. Hasarlı evlere de destek sağlayacağız.

Burada geçici olarak çadır kent kuruldu. Çadırlı bir hayat var ama bu elbette geçici bir çözüm. Burada devamlı hayat çok zor olur. Bugün yaz, havalar güzel ama önümüzde bir de kış var. Kalıcı konutlar yapılana kadar geçici olarak prefabrike Mevlana Evlerini inşa edeceğiz. Bunun örneğini daha önce Pakistan'da yapmıştık. Kaç aile istiyorsa bunun da taleplerini alacağız. Bu evler daha güvenli, yaşam daha kolay olacak.''

Çiçek, bir gazetecinin, ''Simav'ın taşınması söz konusu mu?'' sorusuna, ''Bu söz konusu değil. Fay hattında olan her ilçe taşınacak diye bir şey yok. Sıkıntı fay hattından değil, asıl sıkıntımız yapı malzemesi ve tekniğindedir'' yanıtını verdi.

AA
SİMAV TAŞINACAK İDDİASI

(DHA)Kütahya Valisi Kenan Çiftçi Simav'ın belirlenecek uygun bir bölgeye taşınacağını söyledi.

KÜTAHYA'nın Simav İlcesi'nde perşembe gecesi saat 23.15'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki depremde binaların büyük bölümünün hasar ördüğü Simav'ın afet kapsamına alınmamasını Belediye Başkanı DP'li Kasım Karahan tepki gösterdi. Başkan Karahan, "Devletin, bizleri biraz olsun dikkate almasını istiyoruz" dedi. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ise Simav'ın belirlenecek uygun bir bölgeye taşınacağını söyledi.

Türkiye'nin yarısını sarsan 5.9 büyükülğündeki depremin merkez üssü Simav'da yaraların sarılmasına çalışılıyor. Kızılay ekiplerinin kurduğu bin çadırda yaşamını sürdüren 7 bine yakın Simavlı'ya yemek, çay ve su dağıtımı yapılıyor. İlçede vergi ödemelerinde 31 Kasım'a kadar süre tanınırken, Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknoloji Fakültesi ve Simav Meslek Yüksekokulu'nun sınavları 15 Haziran'a ertelendi. Çadırkkentte SBS ve LYS'ye hazırlanan öğrenciler için de dershane oluşturuldu. Olayın şokunu atlatamayan öğrenciler, sınavlarda kendilerine ek puan verilmesini istedi.

HASARLI MİNARELER YIKILIYOR

Ayrıca, belediye ekipleri yıkılma tehlikesi taşıyan 7 caminin minaresi için harekete geçti. Etrafta güvenlik önlemleri alındıktan sonra minarelerin yıkımına başlandı. İlk olarak Otogar ve Sanayi camilerinin zarar gören minareleri halat bağlanarak aşağıya çekildi. Yan yatan, yıkılması muhtemel binaların yıkımı için de ev sahipleri ve sigorta şirketleriyle görüşmelerin sürdüğü, izinlerin alınmasının ardından çalışmaların başlayacağı bildirildi.

HALEN AFET KAPSAMINDA DEĞİL

Bu arada, Simav'ın iki yılda iki büyük deprem atlatmasına ve şu an binalarının tamamına yakınının hasarlı olmasına rağmen halen afet kapsamına alınmadığı belirtildi. Bugüne kadar yapılan tüm müracaatların sonuçsuz kaldığını öne süren Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan şunları söyledi:

"Yıllardır müracaat etmemize rağmen, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ilçemizi afet kapsamına almadı. İlçe olarak 2009 yılında da büyük hasarlarla deprem geçirdik. Henüz onun yaralarını sarmadan şimdiki depremde de büyük zarar aldık. İlçemizin acil olarak afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Aksi taktirde vatandaşlarımızın bu hasarın altından kalkması çok zor. Devletin bizleri biraz olsun dikkate almasını istiyoruz."

Başkan Karahan, ilçedeki enkaz kaldırma çalışmalarında ve kurulan çadırkentin temizliğinde görevlendirilmek üzere 150 geçici işçi olacaklarını da söyledi.

SİMAV TAŞINACAK

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ise Simav'ın belirlenecek uygun bir bölgeye taşınacağını açıklayarak şöyle konuştu:

"Simav'ı deprem korkusundan ve can kaybından kurtarmak için Jeoloji Mühendisleri Odası Genel merkezi tarafından görevlendirilen jeoloji mühendisleri yer tespit çalışmalarına başladı. Verilecek rapor doğrultusunda yeni modern bir Simav inşa edilecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. İlçe Hükümet Konağı başta olmak üzere birçok kamu binası büyük hasar aldı. Hükümet Binasına oturulamaz raporu verildi. Bina içindeki birimleri Endüstri Meslek Lisesi bahçesine kurulacak çadırlara taşıyarak hizmete devam edeceğiz. Ayrıca ilçede hasar tespit çalışmaları kapsamında 277 acil boşaltılması gereken bina, 86 yıkılmış konut ve bin 616 oturulamaz bina tespit edildi. Kriz Merkezi görevlileri çalışmaların devam ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber