Terminatör böcekler görev başında

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Mayıs 2011 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hem tıp hem de ticaret alanında kullanılan çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerine karşı yürütülen ilaçlı mücadele yetersiz kalınca devreye 'Terminatör' böcekler girdi.

Sakarya'da biyolojik mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen ve Terminatör olarak adlandırılan Calosoma isimli böcekler, çam kese böceğini avlamaları için doğaya bırakıldı. Çam ağaçları üzerindeki beyaz, pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, çam ağaçlarına büyük zarar veriyor. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan bu böceklere karşı ilaçla mücadelenin yetersiz kalınması üzerine biyolojik mücadele başlatıldı. Bu kapsamda ormanlara yangından daha fazla zarar veren çam kese böcekleriyle mücadele için Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü'nde oluşturulan laboratuvarda 5 bin adet 'Calosoma' isimli böcek yetiştirildi ve çam kese böceğinin yoğun olduğu bölgelere bırakıldı.

Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir, çam kese böceğine karşı kimyasal mücadelenin doğaya zararlı olduğunu söyledi. Yetiştirdikleri böcekler aracılığıyla ormana zarar verenlere karşı doğal mücadele yürüttüklerine işaret eden Demir, "Ürettiğimiz avcı böcekler sayesinde doğayı korumuş oluyoruz." dedi. Şube Müdürü Yüksel Şavak ise çam kese böcekleriyle mücadelede en doğal yöntemin avcı böcekler aracılığıyla olabileceğini kaydederek, "Doğal ortamlarda avcı böcekler, zararlı böcekleri yiyerek orman zararlılarının etkinliğini en aza indiriyor. Bu çalışmamızı herhangi bir kimyasal ilaç kullanmadan ve doğayı kirletmeden gerçekleştirdik." dedi. Her avcı böceğin günde 7 veya 10 adet arasında çam kese böceği yediğine işaret eden Şavak, böylelikle ormanların korunmasını sağladıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber