YGS'de çıplak protestoya ceza

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Mayıs 2011 14:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İZMİR'in Karşıyaka İlçesi Bostanlı semtinde, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) bulunduğu sınıfa kadın aday Ş.A.'nın türbanıyla girmesini protesto edip üzerindeki giysilerini çıkartarak vücudunun üst bölümü çıplak halde sınava girmek isteyen erkek aday 23 yaşındaki Yiğit Kozan hakkında, "Kişilerin huzur ve sükununu bozmak" suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Olay, geçen 27 Mart'da, Mavişehir Emlak Bankası İlköğretim Okulu'da meydana geldi. Güvenlik kontrolünden geçen Yiğit Kozan, sınavın başlamasının hemen adından sınıfta, türbanıyla giren kadın aday Ş.A.'nın bulunduğunu söyleyerek itiraz etti. Bunun üzerine görevlilerden, sınava türbanla girilebileceği ancak, bunun için ÖSYM'ye bildirilmek üzere tutanak tutulduğu karşılığını alan Kozan, olaya tepki gösterdi.

Yiğit Kozan, öğrencilerin gözleri önünde olayı protesto ettiğini söyleyerek giysilerini çıkartıp, vücudunun üst bölümü çıplak kalacak şekilde sınava devam etmek istedi. Kendisine müdahale eden görevlilerle de tartışan Kozan, sınıftan çıkartılırken, polisin de yardımıyla okuldaki güvenlik noktasında gözaltına alındı. Yiğit Kozan, sınavın bitmesi gözaltına alınarak Bostanlı Polis Merkezi'ne götürüldü. Görevlilerin şikayeti üzerine hakkında 'Kişilerin huzur ve sükununu bozma' ile 'Hakaret' suçlarından işlem yapılan Y.K. da görevlilerden şikayetçi oldu. Yiğit Kozan, "Türbanlı bayana müdahale edilmemesi üzerine görevlilere başvurdum. Ancak olanlar bu durumunun normal olduğu karşılığını verince ben de kendime göre tepkimi dile getirdim. Olayın kadın erkek ayrımcılığı olduğuna inandım" derken, olanları ayrıca sanal alemde, internetteki çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde de paylaştı.

Polis merkezinde verdiği ifade ardından serbest bırakılan Yiğit Kozan hakkında, Karşıyaka Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırken önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber