Üniversite öğrencileri Türkiye'de gıdaya önem verilmediğini düşünüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2011 12:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Melikşah Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin çeşitli alanlarda yaptığı anket çalışmasında ilginç veriler ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 63'ü Türkiye'de gıda üretimine önem verilmediğini dile getiriyor.

Anket çalışmasının sonuçları İİBF-Hukuk Konferans Salonu'nda düzenlenen 1. Öğrenci Semineri'nde açıklandı. Seminerde öğrenciler, gruplar halinde hazırlamış oldukları saha çalışmasına dayalı bilimsel çalışmalarını sundu. Çeşitli konularda yapılan anketlerin olduğu seminerde öğrenciler, alışveriş tercihi, boş zaman değerlendirme, öğrenci başarısı, Erasmus öğrenci değişim programı, cep telefonu kullanımı, genetiği değiştirilmiş ürünler, beslenme alışkanlığı, ulaşım aracı tercihi, internet kullanımı, sigara kullanımı, aile içi iletişim, gelişen il Kayseri, futbol tutkusu ve otomobil tercihi gibi konularda sunumlar yaptı.

Öğrenci gruplarının üniversite öğrencileri ile yüz yüze yapmış olduğu anket çalışmalarından elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin en çok satın almak istedikleri otomobil markası yüzde 75 ile Alman markaları oldu. Bunu yüzde 15 ile İtalyan markaları takip etti. Öğrenciler arasında en çok tercih edilen otomobil tipi yüzde 50 ile hatchback olurken, bunu yüzde 30 ile sedan izliyor. En çok tercih edilen renk yüzde 42 ile siyah olurken, yüzde 36'sı ise beyaz rengi dile getirdi.

Diğer bir çalışma ise öğrencilerin yüzde 44 gibi bir oranının GDO'lu ürünler hakkında orta düzey bilgiye sahip olduğu. Yüzde 21 gibi bir oranın bu ürünler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığı da anket sonuçları ile ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 50'sinin organik ürün tükettiği sonucuna varılırken, hormon endişesi taşıyor musunuz sorusuna öğrencilerin yüzde 21'i 'çok az' şeklinde cevap verdi. Diğer bir önemli bulgu da öğrencilerin yüzde 20 gibi düşük bir oranda gıda ambalajı üzerindeki bilgileri okuduğu. Öğrencilerin büyük çoğunluğu yüzde 63 ile ülkemizde gıda güvenliğine önem verilmediği düşüncesine sahip.

Beslenme alışkanlığı hakkında yapılan çalışma ise öğrencilerin yüzde 51'inin günde 3 öğün yemek yediğini, yüzde 19'unun da 5 veya daha fazla öğün yediğini ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 15'i fast food tarzı gıda ile besleniyor.

Öğrencilerin boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği ile ilgili yapılan çalışmada ise yüzde 29'u gezerek, yüzde 15'i spor yaparak, yüzde 12'si kitap okuyarak, yüzde 6'sı 'müzik dinleyerek' cevabını verdi.

Öğrencilerin Kayseri hakkında düşüncelerinin incelendiği çalışmada katılımcıların yüzde 56'sı sanayi, yüzde 24'ü ulaşım, yüzde 11'i eğitim ve yüzde 9'u sosyal alanlarda Kayseri'yi yeterli buluyor. Öğrencilerin yüzde 63'üne göre ise Kayseri alışveriş merkezleri konusunda yetersiz.

Öğrencilerin alışveriş tercihi ile ilgili yapılan çalışmada, yüzde 46 ile AVM'ler birinci sırada yer aldı. Öğrencilerin yüzde 40'ı alışverişte kesinlikle defolu ürün tercih etmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber